Циститът е възпалително заболяване на стената на пикочния мехур.  Засяга много по-често жените, отколкото мъжете. Най-честата причина за развитието му е бактериална инфекция.

Циститите възникват най-често при проблеми с гастроинтестиналния тракт като констипация (запек) или диария (поради анатомичната близост на влагалището и ануса), неадекватна хигиена, недостатъчен прием на течности, при бременност (механични и хормонални причини), понякога след сексуален контакт, при някои заболявания като захарен диабет, неврологични, вродени заболявания, след поставяне на уретрален катетър.
 

1. Каква е клинична картина?

Проявява се с парене при уриниране, многократни напразни напъни за уриниране, отделяне на малки порции урина, понякога пиурия (гнойна урина). Болните се оплакват от тежест, слаби, понякога и силни болки над симфизата (свързване на две кости чрез влакнест хрущял, напр. лонна симфиза (symphysis pubica), образувана от масивна влакнестохрущялна плочка, която е срастнала със ставните повърхности на двете срамни кости на таза.), в областта на пикочния мехур.Общото състояние е добро, температурата е нормална или слабо повишена. Лабораторните промени от страна на урината са: масово левкоцити, излющени клетки от лигавицата на пикочния мехур, слуз. Протеинурията (белтъци в уринната) е незначителна и се дължи на масивната левкоцитурия (левкоцити в уринат). Установява се бактериурия (бактерии в урината).
 

2. Какви са усложненията при остър цистит?

Най-тежкото усложнение е пиелонефрит – от пикочния мехур по възходящ път бактериите могат да достигнат до бъбреците и да ги засегнат.

NEWS_MORE_BOX


 

3. Какво е лечението?

  • Прилагане на топлина – грейка, електрическа възглавничка над симфизата;
  • Спазмолитици и болкоуспокояващи – спазмалгон, бусколизин, но-шпа, аналгин;
  • Противоинфекциозно лечение: сулфонамиди – бисептол (ко-тримоксазол), лидаприм (комбинация от сулфаметрол и триметоприм); антибиотици (цефалоспорини и др.), химиотерапевтици – 5-нитрокс; препарати от групата на хинолоните (нелидикс, ципрофлоксацин, грамурин, уротрактин и др.).
  • Урина за бактериологично изследване се взема преди включване на противоинфекциозното лечение. След получаване на антибиограмата съобразно резултата се включва съответният антибиотик.


Диетата е лека храна, без пикантни подправки; обилно приемане на течности – билкови диуретични чайове (мечо грозде, дръжки от череши, вишни; коса от царевица и др.).