Задстомашната жлеза участва в разградните процеси на белтъците, мазнините и въглехидратите. Хормоните, които синтезира, регулират съдържанието на захар в кръвта.

Задстомашната жлеза осигурява пълноценна обмяна на енергия в организма.
 

Сигнал за остър панкреатит може да е острата болка в областта на горната лява част на стомаха. Болката постепенно обхваща лявата плешка.
 


Панкреатитът е възпаление на задстомашната жлеза вследствие на преждевременното активизиране на панкреасни ензими още докато са в тъканите и каналите й, което води до некроза.
 

Разглеждат се два вида панкреатит: хроничен и остър.
 

Острият панкреатит има няколко разновидности:

  • едематозен остър панкреатит - наблюдава се изразен оток на панкреаса,
  • хеморагичен панкреатит – регистрират се кръвоизливи в задстомашната жлеза,
  • панкреатит с огнищна некроза – на места има некротично променена тъкан,
  • панкреатит с дифузна некроза – засегната е по-голяма част от жлезата,
  • гноен панкреатит – има наличие с инфилтративно възпаление.Първата изява на острия панкреатит е силната болка, която принуждава болния да се свие на страна. Пристъпът може да се получи при прием на нискокачествен алкохол, след консумация на мазна или пикантна храна.
 

Друг признак е промяната на тена на кожата – бледа, с лек кафеникав оттенък, възможно е да се появят синкави петна. Пулсът е учестен, артериалното налягане се понижава.
 

Състоянието е придружено с гадене и мъчително повръщане до отделяне на стомашни сокове и жлъчни секрети. Позивите за повръщане са силни, дори и при отпиване на глътка вода.
 

Причината за острия панкреатит е увреждане на ацинозните клетки на задстомашната жлеза, прекомерно отделяне на панкреатични секрети и тяхното затруднено предвижване. При това се активизират панкреатичните ензими, което води до увреждане на тъканите на жлезата.Клиничният период на острия панкреатит е кратък и затова се налага бързо разпознаване на заболяването и поставяне на диагноза.
 

Първият период включва поява на силна болка. Болка може да се изпитва в продължение на 1-5 денонощия. Понататък се развива недостатъчност на задстомашната жлеза и токсична дистрофия на органите, включително черен дроб и бъбреци до 5-9 дни. Следва усложнение на състоянието.
 

При поставянето на диагноза се извършва кръвен анализ, образна диагностика на задстомашната жлеза.
 

При остър панкреатит се изисква спешно оперативно лечение, за да се спрат възпалителните процеси. Налага се строг постелен режим, прием на алкални течности. Не се приема храна. Необходимо е промиване на стомаха чрез сонди. Изписва се антибиотично лечение.
 

Захранването започва от четвъртия ден след успешно проведена операция и спокоен постоперативен период. Съблюдава се строг хранителен режим, изготвен до детайли.
 

Храненето е разграфено на минимум 5-6 приема в малки количества. Основните хранителни продукти са постни меса, риба, прясна обезмаслена извара и сирене. Приемът  на мазнини е ограничен до 60 г на денонощие. Консумацията на въглехидрати е сведена до минимум, забранени са сладките продукти. Ястията се приемат топли.
Хранителният режим спомага постепенното възстановяване на задстомашната жлеза.