През зимата настинките са много по-често. Обикновено те започват с болки в гърлото, придружени с хрема. Но в някои случаи инфекцията преминава от областта на сливиците към долната част на гърлото и обхваща ларинкса. Тогава се развива остро възпаление на гласните връзки и това довежда до загуба на гласа в една или друга степен.
 
Други фактори, освен ниските температури са, мъглите, които задържат във въздуха по-голямо количество вирусни и бактериални микроорганизми. Така те лесно се вдишват и при отслабена имунна система водят до възпаление на горните дихателни пътища.
 
В началото всичко започва с леки болки в гърлото, които са 1-2 дни увеличават интензитета си значително. В 70 до 90% причината е вирусна и само в оставащите 15-25 % тя е бактериална. Затова е нужно още в началото да се вземат противовирусни препарати. Те имат функцията да спрат размножаването на вирусите.
 
Друг препарат, който е удачно да се даде като терапия в първите дни на настинка са подсилващите имунната система. Било те под формата на клеева тинктура, витамин С или изопринозин.
 
Ако не бъдат взети своевременно мерки още с първите симптоми, вирусите преминават по лигавицата надолу до гласните връзки и причиняват възпаление на ларинкса – остър ларингит. Ако инфекцията продължи да се разпространява може да засегне трахеята и дори долните дихателни пътища. При засягането на последните се води до бронхит или пневмония.
 
В носа възпалението причинява оток на носната лигавица, затова е нужно да се използват спрейове, които да съдържат отбъбващо вещество, например ефедрин. По този начин се намалява секрецията на лигавицата и носът се отпушва. До добър ефект води и промивката на носа с физиологичен разтвор.
 

Каква е клиничната картина, с която се характеризира острият ларингит?

В началото основното е дрезгав и груб глас – дисфония. Като в някои случаи може напълно да се изгуби – афония. При тези случаи засегнатите лица имат единствено възможност да говорят шепнешком.
 
NEWS_MORE_BOX
Малко след загубата на гласа започва и дразнеща, продължителна кашлица, която понякога се появява на пристъпи. При тези случаи, особено при малки деца има опасност да се получи ларингоспазъм – това е момент, в който стените на ларинкса се допират една в друга и не позволяват на въздушната струя да преминава към белите дробове и обратно.
 
За да се предотврати шанса за развитие на спазъм на ларинкса се използват превантивно антихистаминови препарати или кортикостероиди перорално за няколко дни. Ако такъв спазъм вече е на лице, се поставя мускулно инжекция, съдържаща кортикостероид, която в рамките на 1-2 минути неутрализира спазъма.
 

Как се поставя диагнозата остър ларингит?

На фона на влошено общо състояние има данни за силно зачервени и оточни гласни връзки. Лигавицата на фаринкса и ларинкса също са в ярко червен цвят.
 
При кашлица е нужно да се вземат медикаменти, които да втечнят събрания секрет, за да може да се изхвърли от дихателните пътища.
 
При повишаване на температурата се използват антипиретични препарати – парацетамол, аналгин. По този начин освен да понижат телесната температура те водят и до подобряване общия тонус на организма.
 
Добре е да се избягва пушенето на цигари, както и излагането на различни аерозоли, съдържащи дразнещи вещества. Препоръчва се пиенето на по-голямо количество течности – вода, сок или топъл чай, но не и горещ, защото изсушава лигавицата и предизвиква по-силна кашлица.
 
Ако пациентът е с някаква алергия, добре е да избягва всякакъв вид алергени, които могат да предизвикат спазъм на ларинкса. Нужно е гласа да се щади и по-възможност да се говори само шепнешком.
 
Прогнозата е добра, в рамките на 7-10 дни симптомите напълно отшумяват и гласът се възстановява.