Стенокардията – заболяване, което може да бъде от едва разпознато дори до причиняващо внезапна сърдечна смърт, според степента на неговата тежест. То е израз на атеросклеротичен процес, когато той засяга коронарните артерии (тези, които кръвоснабдяват миокарда – сърдечния мускул).


Атеросклерозата е процес, при който се образуват плаки в кръвоносния съд. Последните стесняват просвета им, което намалява кръвотока, нарушават способността на артерията да се свива или отпуска в зависимост от потребностите. Плаките могат да бъдат неусложнени – когато имат непрекъсната повърхност, и усложнени, при което върху тях допълнително протича тромбоомбразуване, като това допринася още повече за стесняване лумена на съда или дори пълната му обтурация (запушване).


Най-тежката проява на исхемичната болест на сърцето (=стенокардия) е инфарктът на миокарда.При стабилната ангина пекторис пристъпите на гръдна болка са предизвикани от физическо усилие или стресов момент и отшумяват най-много до 15 минути след покой или прием на нитроглицерин, а състоянието на пациента и характеристиката на болката са трайно непроменени с продължение на месеци.


Инфрактът на миокарда е с характерните си прояви, налице е некроза на определена зона от него поради преустановеното ѝ кръвоснабдяване, придружава се от характерни  белези на ЕКГ-изследването и освобождаване в кръвта на биохимични маркери, говорещи за разрушаването на миокардните клетки.


Остри коронарни синдроми

Те са някъде преди инфракта на миокарда. Дължат се на частично запушване на коронарната артерия от троб, което води до настъпването на остър дисбаланс между кислородните нужди на миокарда и реално наличиният кръвоток предвид стеснението на съда.


Както и при инфракта, и тук има исхемия на сърдечния мускул, но в случая тя не е в толкова висока степен, че да причини установимо покачване на характерните биохимични маркери.


Механизми за възникване на инцидента

Обсъждат се няколко механизма за това внезапно настъпване на недостиг на кръв към дадена зона на миокарда, като не е изключено при един пациент да действат повече от един механизма едновременно.

  • Настъпване на нарушаване повърхността на атеросклеротична плака, на която има насложен тромб – това е една от най-честите причини.
  • Спазъм на субепикардна артерия – такава разположена под епикарда – това е една от по-редките причини.

Спазъмът е резултат от повишен контрактилите на галдкомускулните клетки в стената на артерията или пък на ендотелна дисфункция. Кокаинът също предизвиква спазъм на коронарните артерии.

  • Наличие на тежко стеснение без насложени спазъм или тромб – наблюдава се при пациенти с тежки стенози над 90% или пък при повторна стеноза след коронарна интервенция на обтуриралото място.
  • Възпаление на артерията – при пациенти с остър коронарен синдром често се доказват лабораторно белези на възпалението, каквито са CRP (С-реактивен протеин), серумен амилоид, фибриноген и други.
  • Вторична  нестабилна стенокардия – обикновено това се случва при пациенти със стабилна стенокардия, които са попаднали в състояния, допълнително утежняващи исхемията на миокарда – тахикардия, тиреотоксикоза, артериална хипотония, анемия или хипоксемия и др.

Гръдната болка

Ето тук може да прочетете нейната подробна характеристика при стабилна ангина.
Болката е същата и при пристъп на нестабилна ангина с важната отлика, че много трудно се повлиява от нитроглицерин,а продължителността ѝ обикновено е повече от 20 минути.


Предхожда ли се нестабилната от стабилна форма?

Не е задължително. Една новопоявила се исхемична болест на сърцето може да се представи за първи път като нестабилна. Тя може да се появи обаче и на фона на дългогодишна стабилна стенокардия. Разбира се, не е изключено и първата проява да бъде острият миокарден инфаркт.