Остеопорозата е заболяване, което възниква при дисбаланс между разграждането и образуването на ново костно вещество. Вследствие на това костите стават крехки, при което дори леко падане, удар, натиск или вдигане на тежко биха причинили фрактура.

Погледнато отвътре, костите при остеопороза изглеждат силно порести, по-кухи, структурата им е нарушена, което е и признак за загуба на костна маса, ниска костна плътност. При остеопороза костите стават по-леки.
 
Остеопорозата е тревожно често срещана. От нея повече страдат жени – всяка пета, като при всяка втора се отчита понижена костна плътност, но не подминава и мъжете – при тях един на четирима е с налична загуба на костно вещество. Проявява се във възрастта над 50 години, но процесът започва от 20, като в периода до 80 жените от европеидната раса губят една трета от костното вещество.

Остеопоразата е сериозно и социално значимо заболяване заради риска от трудно заздравяващи, инвалидизиращи и дори животозастрашаващи фрактури, които носи. Заради намалена костна плътност особено уязвими стават гръбначният стълб, бедрената шийка, костите при таза, китките. При остеопороза на прешлените на гръбначния стълб, например, те губят размерите си, изтъркват се краищата им, от което се деформира формата им, тоест настъпват прешлени компресии, което допринася за „смъкването“ на гръбначния стълб и промяна на стойката. Естествено, при това е компрометирана стабилността на гръбнака, има висок риск от пукане и рушене на прешлените. А в много от случаите при фрактура на бедрената шийка, до година след възстановителната операция се случва втори инцидент или се налага повторна такава.

Рискът при жените от счупване на бедрената шийка е равен на риска от рак на гърдата, яйчниците и матката взети заедно. При мъжете същият инцидент е много по-вероятен от риска да развият рак на простатата.

Остеопорозата не случайно се определя като тихият убиец, никой не предполага процеса на загуба на костна плътност и статистиката сочи, че за заболяването си пациентът научава след фрактура, което е достатъчно късен симптом, показващ напредналата степен на заболяването. Смаляването на ръст, както и изгърбването са показател за остеопороза!
 
Факторите за развитието на остеопороза са контролируеми и неконтролируеми. Освен споменатите възраст, пол и менопауза, в групата на фактори извън нашите възможности да променим, са наследствеността. При по-слабите и фини структури рискът е по-висок, като всяка фрактура на костите или драстично, желано или не, отслабване също допринася съществено за заболяването. Има и болести и терапии, които също отключват процесите на загуба на костно вещество.

Факторите, които са във възможностите ни да променим и трябва да се стремим да избягваме, са:

NEWS_MORE_BOX

 

 


  • недостиг на калций и витамин D,
  • бедно на плодове и зеленчуци хранене,
  • хранителен режим, богат на белтъчини,
  • свръхконсумация на сол и кофеин,
  • ниска двигателна активност, обездвижване,
  • тютюнопушене и
  • злоупотреба с алкохол.

 

Защо жените по-често развиват остеопороза?

Първо, костите на жените, сравнение с тези на мъжете, са по-малки и тънки. После, с настъпването на менопауза спадът на естрогени води до сериозна загуба на костна плътност.
 

Защо от остеопороза страдат и мъже?

Погрешна е представата, че остеопорозата е нормално за остаряването състояние и от него засегнати са само жените. И мъжете губят костна плътност, но при тях усложненията се развиват в по-късна възраст. Например счупване на бедрената шийка при мъжете се случва десетина и повече години по-късно. Неприятен факт е, че при тях този инцидент е много по-фатален.

Почти същите рискови фактори като при жените важат и при мъжете – наследственост, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, обездвижване, заболявания като хронична бъбречна недостатъчност, на белите дробове, стомашно-чревния тракт, рак на простатата и някои автоимунни като ревматоиден артртит. За разлика от жените при представителите на силния пол се добавя и факторът ниско ниво на тестостерон, което е логично, имайки предвид, че това е основният мъжки полов хормон с аналогични функции на естрогена при жените. Колкото и странно да е обаче ниското ниво на естроген и при мъжете също е показател за загуба на костна плътност.
 

Трябва ли да се плашим от остеопорозата?

Страхът е ирационална емоция. Но истината е, че от остеопорозата трябва да се страхуваме действително. Толкова, колкото, ако не работи друг начин, за да предприемем мерки предварително и не допуснем развитието й, а това е напълно възможно според медицината.

Подобно отношение към здравето на костите обаче няма да ни свърши работа, когато то се формира едва, когато пристъпим в петдесетте. Процесът не може да се спре или дори само забави за няколко месеца. За около шест години от настъпването на менопаузата жените, например, губят една пета от плътността на костите, което означава, че грижата за здравината им трябва да започне много по-рано.

Профилактиката на остеопорозата започва още от кърмаческа възраст, дори от пренаталното развитие и хранене на майката преди и по време на бременността. За да се радваме на крепки кости просто трябва да спазваме някои правила от детството си, които да се превърнат в част от поведението ни през юношеството и останат като стил на живот по-късно. А тези правила не обременяват и са само три:

  • Храни се балансирано.
  • Движи се.
  • Не пуши и избягвай системната употреба на алкохол.


Puls.bg съдържа достатъчно материали за профилактичните мерки срещу остеопороза, които могат да са от полза. Ще подаваме и още подробна полезна информация, основно за хранителния режим, профилактиката въобще и терапията на остеопорозата.