Интерес поражда въпросът какво предизвиква появата на алергии през лятото. Смята се, че драстичната промяна в температурата от студена зима към топло лято е идеалната предпоставка за развитие на алергия. Летният период обикновено е влажен, което предпоставя гъбичките към растеж. Тяхното развитие се осъществява върху свежа или остаряла трева. Това често провокира появата на алергия.

 

Алергията се проявява с някои класически симптоми, каквито често са раздразнението по хода на горните дихателни пътища, сълзене и сърбящи очи, запушен нос, секрецията в носа и гърлото. Лятната хрема може да бъде провокирана от летливите полени и растителни частици във въздуха. Също така може да се провокира от жилещи насекоми като пчели, оси и комари, които са по-активни през горещите месеци, особено в близост до реки или други водоеми.


 

При по-високи температури на въздуха, организмът се нуждае от по-сериозен прием на течности. Важно е да се обръща внимание на ежедневния  прием на чиста вода. Често течностите, които се приемат през лятото могат да бъдат повод за поява на алергична реакция в организма.

 

Специалистите по диетология съветват през летните дни да се приемат повече храни, богати на вода, каквито са доматите, краставиците, динята, пъпешът и всички други пресни плодове и зеленчуци. Освен че това е важно за правилното храносмилане, диетичният режим предполага прием на голяма количество витамини и снижаване на вероятността за развитие на алергия.

 

Чест симптом през лятото е умората и тоталната ниска енергичност на тялото. В повечето случаи това се възприема като лятна настинка или парагрипно състояние, но в повечето случаи може да бъде реакция от страна на организма под формата на алергия.

 

Характерни симптоми за алергиите през лятото са главоболие, дишане през устата, учестено дишане, ускоряване в сърдечната дейност като компенсаторен процес, сърбящо гърло и неспокоен сън.

 

Според специалисти в началото на тежките горещини е хубаво да се носят лицеви маски, които осъществяват един вид превенция срещу развитие на алергия, докато организмът се настрои към завишените температури на околната среда. Също така маските намаляват възможността за вдишване на повечето видове алергени.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Раздразнението в очите при алергиите през горещите месеци на годината може да се овладее с прилагането на капки изкуствена сълза, антисептични капки, антибиотични капки за очи или по-често мигане и прилагане на студени компреси вечер. Вредата на ултравиолетовите лъчи също е доказана отдавна. Тя често е провокатор както за кожна проява на слънчева алергия, така и за раздразнение в зрителния апарат на организма. Специалистите по очни болести съветват пациентите си през лятото да носят слънчеви очила, които да изолират вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

 

Според лекарите-специалисти основните причинители на алергии, ангажиращи белодробното дърво, са домашните любимци, полени, полени от житни култури, акари и вдишване на химически субстанции. Също така лекарите споделят, че честа причина за лятна алергия, ангажираща очите, може да бъде влиянието на домашните животни и някои типове козметика.

 

Според мнозина основният провокатор за поява на кожни алергии през лятото също са домашните животни и домашният прах, заради акарите. Най-често този тип алергия се проявява като тази при ужилване или ухапване от насекомо, остра или хронично явяваща се уртикария, лекарствено обусловен дерматит или поява на кожна екзема. Другите чести причинители на летните алергии са оси, пчели, комари, паяци, полени, хранителни продукти, които са богати на множество животински мазнини - месо, мляко, яйца, козметика и неподходящо облекло.