Функцията на бъбреците е свързана с пречистването на организма от вредни вещества и отделянето им извън него чрез урината, контрол върху артериалното налягане, синтез на витамин D и еритропоетин, необходим за образуването на еритроцити.

 

Оплакванията, които сигнализират за заболяване на бъбреците, са:


 

1. Болка

Локализирана е в поясната област и по хода на уретерите. Може да бъде остра или тъпа, едностранна или двустранна, постоянна или проявяваща се от време на време. Болката по време на бъбречна криза се определя като една от най-силните и непоносими. Появява се внезапно и се разпространява по хода на уретера, към пикочния мехур. Дължи се на запушване на пикочните пътища от камък, коагулум или туморна маса. В следствие на това се повишава интралуменното налягането, което причинява преразтягане на бъбречната капсула и неприятното усещане. Локализацията ѝ над симфизата и в долната част на корема се дължи най-често на цистит или камък в пикочния мехур.

2. Нарушения в диурезата

Отделеното количество урина за определено време се нарича диуреза. То зависи от поетите течности и натриев хлорид, вида на храната, излъчената с изпражненията и потенето вода. При мъжете за 24 часа се отделя 1,5 - 2 л урина, а при жените – 1,2 - 1,5. Нарушенията в количеството отделена урина са:

 

 • Полиурия-количеството диуреза за 24 часа е над 2 л;
 • Олигурия-диуреза под 500мл за 24 часа;
 • Анурия-липса на отделяне на урина или количество под 100мл за 24 часа;
 • Никтурия - уриниране през нощта. Наблюдава се при заболявания, протичащи с оточен синдром – застойна сърдечна недостатъчност, нефрозен синдром, асцит. Дължи се на мобилизиране на оточната течност поради отбременяване на сърдечечносъдовата система от натоварването през деня и по-доброто кръвоснабдяване на бъбреците през нощните часове.

3. Микционни смущения – нарушения в уринирането

 • Дизурия - болезнено уриниране, съпроводено с болка, парене и смъдене. Появява се при възпалителни заболявания на пикочния мехур, уретрата или женските полови органи, камъни в бъбреците;
 • Полакиурия - често уриниране в малки количества или капки. Често се съчетава с дизурия. Нормалната микция (уриниране) е неболезнена, най-вече през деня, 4-6 кратна.
 • Задържане на урина (ретенция) - невъзможност за уриниране или напълно изпразване на пикочния мехур. Причина за това могат да бъдат аденом на простатата, заболявания на гръбначния мозък, диабет. Задържаното количество урина е предпоставка за възникване на инфекция.
 • Незадъражане на урина (инконтиненция) - поястоянно изтичане на урина на капки при пълен пикочен мехур. Дължи се на гръбначномозъчни заболявания, гинекологични заболявания и др.

4. Промени в урината:

 • Цвят – зависи от количеството на приетите течности и честотата на микциите. Нормално урината има сламеножълт цвят. При примес на кръв цветът е червен. Приемът на аналгин и амидофен са причина за червено-оранжево оцветяване.
NEWS_MORE_BOX

 

 • Левкоцитурия - отделяне на повече от 5-6 левкоцита на зрително поле. Дължи се на възпалително заболяване. При висока левкоцитурия урината става видимо гнойна. Нарича се пиурия.
 • Цилиндрурия - цилиндрите се образуват от преципитация на белтъци в бъбречните тубули. Върху тях полепват допълнително еритроцити, левкоцити, епителни клетки. Срещат се при заболявания на бъбречния паренхим. Нормално могат да се наблюдават при здрави хора след физически натоварвания или след дехидратация.
 • Хематурия - означава наличие на кръв в урината. Може да бъде макроскопска - видима с просто око или микроскопска – установима само при микроскопско изследване. Причина за появата са: увреждане на гломерулите, нараняване на лигавицата на пикочните пътища при преминаващ камък, некроза на тумор, аномалии в кръвоносните съдове на бъбреците. При макроскопската хематурия урината е бледорозова до ясночервена - като вода, в която е мито месо.
 • Протеинурия - наличие на белтък в урината. Количество до 200 мг за 24 часа е нормално. Има 3 степени според количеството протеини за 24 часа:
  • лека-до 1грам/24ч;
  • средна-от 1 до 3г/24 ч;
  • тежка-над 3 г/24часа.

 

Интересен е фактът, че при здрави хора продължителното стоене в изправено положение, активното спортуване и интензивното слънчево облъчване водят до протеинурия, която не е белег на бъбречно заболяване.