Американски учени опровергаха твърдението, че подрастващите, които пушат марихуана е по-вероятно да посегнат към твърдите наркотици на по-късен етап от живота си, съобщава Physorg.

 

Резултатите от изследването, проведено от екип от Университета в Ню Хемпшир, са публикувани в специализираното издание Journal of Health and Social Behavior .

 

Изследователите анализира данните, събрани сред 1286 млади американци, посещаващи  училища в Маями, Флорида през 1990 година.

 


 44% от участниците в проучването са били от страни от Латинска Америка, 30 на сто били от бялата раса, 26 % - афро-американци.

 

Учените са установили, че доброволците, които не завършили средното си образование или не постъпили в колеж, по често употребявали марихуана в сравнение с връстниците си, а след няколко години посегнали и към други наркотични вещества.

 

Участниците в изследването, които са опитвали марихуана в гимназията, и които не са се реализирали професионално след завършването и, също били по-склонни да използват твърди наркотици.
 


Авторите на изследването отбелязван, че младежите пушещи трева, които са ангажирани с работа или с учене много по-рядко посягат към амфетамини, кокаини и хероин.
 


Учените добавят, че след 21-годишна възраст риска от преминаване от марихуана към твърди наркотици е минимален.

 

Според данните от проучването, най-важните фактори, допринасящи за този преход, са расовата, етническа и социална принадлежност. Най-склонни да преминат от трева към употреба на по-силни вещества бил хората от балата раса. На второ място били латиноамериканците, а след тях – чернокожите.