Какво е поствирусен синдром?

Поствирусният синдром или поствирусната умора се отнасят до усещане за умора и слабост, които остават след като човек се е преборил с вирусна инфекция. Поствирусният синдром е възможно да възникне дори след често срещани инфекции като грип.

 


Симптоми на поствирусен синдром, като умора, могат да бъдат изпитани седмици или месеци след преборване на инфекцията. Някои лечения и домашни средства могат да облекчат умората при състоянието. Поствирусният синдром може да изглежда подобно на други здравословни проблеми, но е важно да бъде потърсена консултация с лекар, ако симптомите продължават твърде дълго.

 

В какво се изразява поствирусният синдром?

Както подсказва името, поствирусният синдром обикновено възниква, след като дадено лице изпита ефектите на вирусна инфекция. Синдромът може да бъде развит дори след привидно обикновени пристъпи на грип или банална настинка.

 

След като човешкото тяло е преборило вируса, поствирусният синдром може да предизвика изтощение, липса на енергия и общо неразположение. Това усещане може да продължи дни до месеци след вирусната инфекция.

 

Смята се, че причината за поствирусния синдром е реакцията към самия вирус.

 

Много лекари лекуват поствирусния синдром по същия начин, както лекуват синдрома на хроничната умора, тъй като и двете състояния могат да имат подобно представяне. Въпреки това, докато синдромът на хроничната умора причинява симптоми без видима причина, симптомите на поствирусния синдром са следствие от инфекцията. Медицинската общност не е наясно защо се появяват тези оплаквания, но някои специалисти смятат, че те може да се дължат на продължителните ефекти на вируса, докато тялото продължава да го изчиства.

 

Проучване в списанието Frontiers in PediatricsTrusted Source се отбелязва друга теория, която гласи, че вирусът претоварва имунната система, причинявайки реакция, която предизвиква симптоми, подобни на тези на синдрома на хроничната умора.

 

Авторите на по-ранно проучване смятат, че умората след вирусна инфекция се дължи на възпаление в мозъка. Вирусите карат имунната система да реагира и да ги атакува, като този отговор причинява стрес и възпаление в тялото. Ефектите от този отговор често предизвикват отпадналост, умора и понякога депресия. Почти всяка вирусна инфекция може да предизвика поствирусен синдром, включително вирусите на:

Поствирусният синдром може да бъде по-разпространен или по-изразен при лица с отслабена имунна система.

Какви са симптомите на поствирусния синдром?

Симптомите на поствирусния синдром може да варират в различните случаи, но повечето пациенти описват чувство на умора и общо неразположение. Това усещане продължава, независимо колко часа спи човек или колко добре се грижи за себе си. Поствирусният синдром може да причини допълнителни симптоми като:

 • Объркване;
 • Проблеми с концентрацията;
 • Главоболие;
 • Болки в мускулите;
 • Сковани стави;
 • Възпалено гърло;
 • Подути лимфни възли

В някои случаи може да се окаже, че на тялото му отнема повече време, за да изчисти напълно вируса. Въпреки това, ако симптоми като гореспоменатите се задържат повече от няколко седмици, пациентът трябва да се консултира със своя лекар.

Какви са методите за лечение на поствирусния синдром?

В някои случаи лицето няма да има нужда от лечение и овладяването на симптомите ще бъде достатъчно. За тази цел лекарите могат да препоръчат някои прости методи за облекчаване на оплакванията, като болкоуспокояващи без рецепта за лечение на главоболие или други общи болки. Някои съвети могат да помогнат за преодоляване на поствирусния синдром, те включват:

 • Сън 7-9 часа всяка нощ;
 • Пестене на енергия и пълноценна почивка;
 • Прием на голямо количество вода;
 • Извършване на леки физически упражнения през деня;
 • Спазване на балансирана и здравословна диета, която съдържа пресни плодове и зеленчуци и противовъзпалителни храни;
 • Избягване на тежки, мазни храни

Някои пациенти може да се почувстват по-отпочинали, след като са изпробвали техники за намаляване на стреса. Масажът също може да помогне на някои пациенти да се отпуснат и да се справят с мускулната болка.

 

Референции:
1. Stormorken, E., et al. (2017). Factors impacting the illness trajectory of post-infectious fatigue syndrome: A qualitative study of adults' experiences
2. Yamato, M., & Kataoka, Y. (2015). Fatigue sensation following peripheral viral infection is triggered by neuroinflammation: Who will answer these questions?
3. Medical News Today. What to know about post-viral syndrome