Какво представлява киселинния рефлукс?


Киселинен рефлукс възниква, когато стомашната киселина се върне обратно в хранопровода, като това причинява киселини - чувство за парене, болки в горната част на корема и гърдите и други симптоми. Хроничният или тежък киселинен рефлукс е известен като гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).


Леките или умерени симптоми на рефлукс често могат да бъдат облекчени с диета и промени в начина на живот. Някои лекарства също могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Медикаментите, които се използват за лечение на ГЕРБ, включват:


  • Антиациди – лекарствени средства, които неутрализират произведената от стомаха солна киселина;
  • Н2 блокери – лекарствени средства, които блокират хистаминовите рецепторите в стомашните жлези, в резултат на което се потиска продукцията на солната киселина и пепсина (ензим, който се секретира от стомашните жлези, и се активира от солната киселина);
  • Инхибитори на протонната помпа – лекарствени средства, чието действие се изразява в блокирането на протонната помпа.

За съжаление, при някои пациенти промените в начина на живот и лекарствата не повлияват състоянието. При тези пациенти хирургичната операция може да бъде от помощ. Антирефлуксната операция представлява хирургична операция, която се прилага за лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ).


Какво представлява хирургичното лечение на ГЕРБ?


Антирефлуксната операция се фокусира върху лечението на пръстена от мускули (долния езофагеален сфинктер), който се намира в долната част на хранопровода и го отделя от стомаха. Функцията на долния езофагеален сфинктер е задържането на киселината в стомаха, така че тя да не се придвижва към хранопровода. Слабост или увреда в сфинктера е причина за ГЕРБ.


Фундопликацията представлява операция за напреднала гастроезофагеална рефлуксна болест или хиатална херния, когато стомахът, преминава през отвор (хиатус) на диафрагмата.


Нелекуваната гастроезофагеална рефлуксна болест може да прогресира в състояние, наречено хранопровод на Барет. Това състояние увеличава риска от рак на хранопровода. Ракът на хранопровода обаче е рядко заболяване, дори при пациенти с хранопровод Барет.


Кога може да се предприеме оперативно лечение при ГЕРБ?


Може да се препоръча оперативно лечение, ако пациентът има сериозни усложнения от ГЕРБ. Например стомашната киселина може да причини възпаление на хранопровода. Това може да доведе до кървене или язви. Увреждане на тъканта на хранопровода може да ограничи или да затрудни преглъщането.


Обикновено операцията при ГЕРБ е последна мярка. Лечението първо е насочено в управлението на симптомите на пациента, чрез промени в диетата и начина на живот. Това дава облекчение на повечето пациенти с рефлукс, но ако няма подобрение се прибягва към дългосрочно лечение с лекарства. Ако тези стъпки не облекчат симптомите на състоянието, тогава може да се разгледат опции за оперативно лечение.


Има няколко варианта за оперативно лечение, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ГЕРБ и управление на усложненията от заболяването. Затова е нужна консултация с лекар за насоки относно най-добрия подход за управление на състоянието.