Минусовите температури през зимата крият сериозен риск за здравето и дори за живота на човек. Най-често, под въздействието на студа се появяват хипотермия и измръзване.
 


За общо охлаждане или хипотермия може да се говори, когато телесната температура спадне под нормалните 37 градуса,понякога може да стигне и до 30 градуса.
 


Когато студа нанесе поражения  върху крайниците и други части от тялото на човека, се говори за локални поражения, или измръзвания.
 Най-често хипотермията и измръзването са комбинирани.


Какво е хипотермия?
 


Хипотермия или общо охлаждане се получава, когато човек дълго време е стоял при температури под нулата, попаднал е в студена вода или не е облечен с топли и изолиращи дрехи.
 


Хипотермията настъпва, при отказване на естествените защитни реакции на организма среще студа, каквито са  треперенето и задържането на топлината във вътрешността на тялото.
 


Симптоми

В началото пострадалия започва да трепери силно и неконтролируемо, получава мускулни гърчове, кожата се зачервява, сърдечната дейност се ускорява, дишането е учестено и има  чести позиви за уриниране. Чрез всички тези физиологични изменения организмът се старае да превъзмогне въздействието на ниската температура.
 


По-късно защитните сили на организма отслабват, настъпва отпадналост, вялост на движенията, чувствителността на кожата намалява, рефлексите отслабват.
 


Ако въздействието на студа продължи, настъпват трайни изменения в кръвоносните съдове, забавя се кръвообръщението и започва некротизиране на тъкани.
 


Пострадалият изпада в безсъзнание, а сърдечната дейност и дишането са силно забавени, неритмични  и едва доловими. Ако не се вземат бързи мерки за овладяване на състоянието и повишаване на телесната температура, може да има фатален изход, т. нар. бяла смърт.
 


Спешна помощ

 

Първото нещо, което трябва да се направи при хипотермия е, пострадалият да бъде пренесен на топло и сухо място.
 

По възможност мокрите дрехи трябва да бъдат свалени и сменени със сухи.
 

Тялото трябва да бъде затоплено, но това задължително трябва да става постепенно.
 

Могат да се поставят топли  компреси на шията, гърдите и корема.
 

Дайте на пострадалия подсладени и затоплени (но не много топли или горещи) напитки и високо-енергийна храна като шоколад, бонбони, ядки.
 

При влошаване на състоянието, или ако не се наблюдава подобрение в сърдечната или дихателната дейност, измръзналият трябва незабавно да бъде настанен в болница.


Какво не трябва да се прави?

 

Телесната температура не трябва да се покачва рязко.
 

Не трябва да се прилага директна топлина върху кожата. Не използвайте гореща вода, електрическо одеяло, нагряване с печка или лампа.
 

Не се опитвайте да затоплите крайниците, тъй като прилагането на директна топлина върху ръцете и краката, може да върне кръв с по-ниска температура към сърцето, мозъка и белите дробове. Телесната температура отново спада и това може да причини колапс на сърцето, който да е с фатален край.

Не давайте алкохол на пострадалия, тъй като спиртните напитки допълнително намаляват способността на организма да задържа топлина.
 Повече за локалното измръзване, очаквайте скоро