Задухът е чест симптом, който може да настъпи внезапно или да се усили постепенно. Проявява се чрез усещане за недостиг на въздух и невъзможност за пълноценно дишане. Диспнеята би могла да е индикатор за сериозен здравословен проблем – най често свързан със сърдечно или белодробно заболяване.


Съществуват три основни вида диспнея – инспираторна, експираторна и смесена форма, която е на практика хронична експираторна диспнея с периоди на екзацербация от обструктивен тип, водещи до развитие на инспираторна диспнея.


Инспираторната диспнея възниква при стеснение или обструкция на горните дихателни пътища, придружено от затруднено вдишване. Експираторният тип възниква при затруднено функциониране на белодробната тъкан или стеснение на малките бронхи/бронхиоли.Остра диспнея се характеризира със спонтанна криза на задух. Дължи се най-често на кризи на астма, ХОББ, тревожност или паник атака, обструкция с чуждо тяло, анафилактична реакция, белодробна тромбемболия, пневмоторакс и други.

 

Причини за появата на задух:

  • Физическа активност, свързана с работа или спорт – временен феномен;
  • Медицински причини – като сърдечна недостатъчност, пневмония, белодробна тромбемболия и други;

 
Ако задухът по време на физическо упражнения се увеличава и учестява, ограничавайки възможността за изпълнение на базови физиологични нужди и физическа активност, както и при задух в покой, и без придружаващи други симптоми, потърсете лекар своевременно.


Хроничният задух се развива при заболявания като ХОББ, емфизем, хроничен бронхит и други. На практика се развива хронично обструктивно или рестриктивно нарушение в целостта на белия дроб, водещи до непълноценно изпълване на белия дроб с въздух и доставка на кислород до кръвта. При някои кардиологични заболявания също може да се развие хроничен задух.

 

 

Симптоми на задух / диспнея

Основният симптом е затрудненото дишане и чувството за недостатъчно количество въздух в белия ви дроб.
 

Диагностика

Диспнеята е субективен симптом, но някои изследвания трябва да бъдат проведени – кръвни изследване, пулс оксиметрия, за да се проследи количеството кислород в кръвта, оценка на сърдечен и белодробен статус, спирометрия – функционално изследване на белия дроб, рентгенография, ЕКГ, компютърен томограф, ехокардиография и бронхоскопия.
 

Лечение

Лечението на задух обикновено се осъществява с третиране на основната причина за неговата поява. В лечебния процес участие имат редовни физически упражнения и здравословна диета, белодробна рехабилитация, кардиологична рехабилитация, както и медикаментозно лечение при астма, белодробна фиброза, остър белодробен тромбемболизъм и други.