С навлизане в пролетния сезон много хора започват да изпитват чувство на умора, лошо настроение, оплакват се от апатия или летаргия или стават раздразнителни. При прехода от студеното към топлото полугодие хората губят енергия, което се случва на фона на по-продължителния ден, ярко слънце и възраждане на природата. 

 

Познаваме състоянието като „пролетна умора“ и за да не почувствате вина за него, трябва да споменем, че то се наблюдава при 60% населението.


Най-честата причина за пролетната умора е промяната в продължителността на деня. На практика се развива недостиг на сън. Ефектът се базира на способността на нашия мозък да възприема светлината през очите. Когато спим, нашият мозък възприема информацията от околната среда през оптичния нерв. При съмване мозъкът ни възприема промяната и преминава във фаза на събуждане.
 
Количеството серотонин нараства драстично през пролетта и лятото. Рязката промяна в количеството на хормона води до период на лек депресивен синдром. Обикновено периодът на адаптация трае между 10 и 15 дни.
 
Друга вероятна причина за пролетна умора може да бъде сезоната алергия. Цветята, тревите, дърветата - растенията като цяло, с цъфтежа си отделят алергени, дразнещи рецепторите на горните дихателни пътища. Това предизвиква оток на лигавиците, дразнене, което може да афектира количеството и качеството на съня. Понякога се развиват симптоми като задух, лека кашлица, течащ нос, зачервяване и дразнене в очите. Поради тази причина състоянието може да се срещне още с понятието „пролетен грип“.
 
За бързо овладяване на симптомите на пролетната умора могат да помогнат някои хранителни добавки. Витамин В комплекс, витамин С, Д, Е, А и цинк са подходящи за справяне с усещането за умора и летаргия в началото на пролетта. Има добавки, които подпомагат подобряването на съня и пълноценно отпочиване през нощта. Такива са хранителните добавки с мелатонин, който подобрява значително качеството и количеството на съня, а тези с валериана, глог и мента се отразяват благоприятно на общото настроение и помагат да се спраним с напрежението от хормоналните промени, докато нашият мозък и тяло свикнат със сезонните промени.


При поява на сезонни алергии неседативните антихистамини са показни за подобряване на картината.

 

Повече за това как да се справите с пролетната умора можете да разберете от д-р Цанко Стефанов във видеото