Херпесът се причинява от херпесния вирус (HSV). Той може да се развие в различни части на тялото, като най-често обхваща кожата и лигавиците около устана и по гениталиите. Има два основни типа херпес симплекс вирус: HSV 1 – лабиален и HSV 2 - генитален.

 

HSV е заразен вирус, който може да се предава от човек на човек чрез директен контакт. Децата често се заразяват с HSV 1 от контакт със заразен възрастен още в ранно детство. След заразяване пациентите носят вируса със себе си завинаги и при определени състояния, най-често срив на имунната защита, се развива клиничната картина - на практика инфекцията рецидивира.Заразяването може да стане чрез общи взаимодействия като – споделяне на прибори, целувка и близък контакт.  Вирусът се предава лесно, когато заразен човек има изява на херпесна инфекция. Заразен е секретът от специфичните мехури, но и самата увредена заради вируса кожа при изявата му.


HSV 2 се предава при сексуален контакт. Инфекциите с HSV 2 се разпространяват най-често чрез директен контакт с кожа на човек, който има активно проявен херпес.


Клиничната картина се изразява в появата на  групирани мехурчета върху зачервена основа, съпроводени със сърбеж, парене или болка. Най-често лабиалният херпес се появява в областта на устните или около тях. Възможно е да засегне и носната лигавица. 


При HSV 2, симптоми при мъжете включват мехурчета по пениса, скротума или седалището. Симптоми при жените включват везикули около или в близост до влагалището, ануса и седалището.


HSV може да засегне и очите, причинявайки херпесен кератит.


Рискови групи на практика са всички хора. Всеки може да бъде заразен с HSV, независимо от възрастта. В частност за HSV 2 се наблюдава при промискуитетно поведение, наличие на друга полово-предавана инфекция и понижена имунна реактивност.


Диагнозата херпес симплекс се поставя при физикален преглед. Проверка за антитела срещу HSV 1 и HSV 2 в кръвта също могат да подпомогнат диагностиката.


Лечението е насочено срещу симптомите, но вирусът остава в тялото. Антивирусните лекарства, като ацикловир, могат да помогнат за по-бързо овладяване на състоянието.