С повишаване нивата на холестерола се повишава и рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания. Някои фактори са сериозна предпоставка за покачване стойностите на маркера, като генетична наследственост, възраст и пол. Хранителните навици също имат важно значение, но те могат да бъдат контролирани.


Холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, както и в черния дроб, където оказва неблагорпиятно въздействие, но същевременно молекулата му е от значение за редица процеси, протичащи в организма.


При спортисти холестеролът спомага за производството на тестостерон. Холестеролът се пренася в тялото с помощта на липопротеини. Те са два основни вида – липопротеин с ниска плътност, наричан още „лош“ холестерол, защото придвижва основно холестерол към тъканите, сърцето и артериите. Колкото по-голямо е количеството на липопротеин с ниска плътност, толкова повече холестерол бива транспортиран до сърцето и кръвоносните съдове и толкова повече се увеличава рискът от развитие на сърдечносъдово заболяване.


 

Вторият тип липопротеин - с висока плътност, който още се нарича „добър“ холестерол, на практика, транспортира холестерола към черния дроб, където се преработва и извежда от тялото. Ниските нива на липопротеин с висока плътност, също както високите нива на липопротеин с ниска плътност, водят до повишаване нивото на холестерол в кръвоносната система, съответно са рисков фактор не само за развитие на сърдечносъдови заболявания, но могат да засегнат и мозъка.


За ефективна борба с холестерола може да се говори, когато се направят драстични промени в хранителните навици. Например при промяна в диетата може да се увеличат нивата на омега-3-мастни киселини, фибри, които да бъдат приети от авокадо, риба, куркума, ядки и семена, и други. Последните са богати както на омега-3 мастни киселини, така и на много витамини, като витамин Е, стероли, аминокиселини – Л-аргинин и други.

 

Разтворимите фибри от своя страна се разтварят и сгъстяват, добавени към вода или друг вид течност. Тази структура, попадайки в стомаха, придобива вид на лепкава смола и пектин, които задържат попадналия холестерол с храната и го извеждат извън тялото по хода на храносмилателния тракт.


Още как можете да намалите холестерола можете да чуете от д-р Цанко Стефанов във видео материала