Острият фарингит причинява развитието на болно гърло. Диагнозата се среща още като "остро възпалено гърло", характеризира се със специфични промени по областта на фаринкса. Състоянието предизвиква болка и усещане за дразнене в гърлото. Гълтането е затруднено, заради изразен болков синдром. 

 

Острият фарингит е една от най-разпространените клинични презентации на различни вируси и бактерии в световен мащаб. Около 70% от децата в ранна детска възраст страдат редовно от инфекции на гърлото и сливиците. Немалък процент от тях развиват усложнения. Възпаленото гърло може да засегне всички възрастови и расови групи, както и пол. 


 

Причинява се от различен вид вирус и бактерии. Най-честите вирусни причинители са - инфлуенца вирус, параинфлуенца, риновируси, аденовируси, както и ХИВ. Сред бактериалните инфекции най-честите причинители са - стрептококи от група А, които могат да предизвикат и тежко усложнения с развитие на остър тонзилит и дори да засегнат клапния апарат на сърцето. Други чести бактериални причинители са - бактериите на дифтерия, гонорея, както и Mycoplasma pneumoniae

 

Дразнене и болка в гърлото, затруднено дишане и преглъщане, подуване на шийните лимфни възли, главоболие, летаргия, дори и делириум са от най-честите съпътстващи симптоми на гърлобол при най-често срещаните вирусни и бактериални заболявания. 

 

Диагностиката на гърлобол е специфична и тя започва от отваряне на вратата на лекарския кабинет и първото поздравяване между лекар и пациент, където се забелязват промени в говора и дрезгав глас. Впоследствие физикален преглед, кръвните проби и микробиологично изследване на секрет от назофаринкса имат за цел да уточнят точната причина за оплакванията. 

 

Според находките при проведените диагностични методи се определя и нужното лечение. При стандартни вирози се препоръчват аналгетици, антипиретици и билкови препарати за успокояване на болка, температура и благоприятно преминаване през инфекцията. При развитие на вторична инфекция - антибиотично лечение, като при развитие на перитонзиларен абсцес - оперативно лечение.

 

Повече за гърлобола можете да разберете от д-р Цанко Стефанов във видео от поредица Online Medicine