Съществуват различни видове диабет, четири са основните на които трябва да се обърне внимание – тип 1, тип 2, гестационен диабет и преддиабетно състояние.


Диабет тип 1 се среща при 5-10 процента от всички пациенти с диабет, диабет тип 2 при 90-95%, гестационен диабет се развива приблизително при 20% от бременните жени, а преддиабетното състояние в световен мащаб е изключително често срещано и според статистиките и се наблюдава при 1 от 3-ма пациенти.
 
Усложненията от хронично боледуване от диабет с лош контрол на кръвната захар са често увреждания по кръвоносната система в крайниците, сърцето, белите дробове, бъбреците и мозъка. Това води до развитие на исхемична болест на сърцето, крайниците и бъбреците. От своя страна, това може да доведе до нарушена циркулация в споменатите органи и части от тялото, което да причини некроза на пръсти или цял крайник, развитие на бъбречна недостатъчност, исхемичен мозъчен инсулт и исхемични промени по сърцето.
 
За превенция на диабет тип 1 не може да се говори много. Заболяването се развива на генетична база, фамилна история и води до пълно или частично липсващо производство на инсулин. Има проучвания, които показват, че евентуално предпазване от увреждането на бета-клетките в панкреаса би довело до намаляване на броя на заболели. Д-р Мартин Хеснър използва в едно проучване биомаркери, с които определя евентуално настъпване на увреждане на бета-клетки и съответно превенцията на тяхното разрушение и появата на клинични симптоми.
 
Други ефективни методи при високорискови пациенти – редовен контрол и проверка на кръвна захар, ефективно лечение с инсулин при установен дефицит, здравословен начин на живот, диета и спорт, както и трансплантация.
 
Проучване показва обещаващи данни за присаждане на бета-клетки в панкреаса. Доказателствата показват, че ефективността скача до 70% при пациенти с трансплантация и редукция на количеството внесен екзогенен инсулин.
 
Превенция на диабет тип 2 се осъществява със здравословна диета, здравословен начин на живот и редовни физически упражнения. От важно значение също е редовната проверка на кръвна захар и гликиран хемоглобин.