Диабет е хронично заболяване, което изявява своя ефект върху преработката на храната като енергоизточник за тялото. Въглехидратите се разграждат до глюкоза, която в последствие се освобождава в кръвта и се транспортира до клетките в организма. Когато нивото на кръвната захар се повиши, панкреасът получава сигнал от мозъка и започва да отделя хормона инсулин в кръвта. Хормонът въвежда глюкозата в клетките. При диабет организмът ни не може да произвежда достатъчно инсулин или не може да го използва по предназначение. Това води до повишаване нивата на кръвна захар.
 
Според СЗО броят на заболели от диабет се е повишил до 422 милиона. Диабет е основен причинител на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркт на миокарда, исхемичен мозъчен инсулт и периферна съдова недостатъчност.
 
Диабет тип 1 се среща при 5% от хората със заболяването. Известен още като ювенилен диабет и често се развива в детска възраст. Може да се развие при подрастващи, заради генетична предиспозиция или стрес. При него има увреждане на бета-клетките на панкреаса, което води до цялостно или частично липсващо производство на инсулин.
 
Диабет тип 2 е най-честата форма – среща се при около 90% от пациентите с диабет. Известен е като неинсулинозависим захарен диабет. Често симптомите се появяват преди да бъде поставена диагнозата. Има случаи, при които диабет се диагностицира случайно при посещение на лекар.
 
Гестационният диабет се наблюдава при около 18% от всички бременни. Рискови фактори са – наднормено тегло или затлъстяване преди бременността.
 
Преддиабетното състояние в световен мащаб е изключително често и според статистиките, 1/3 от всички пациенти го развиват.
 
Рисковите фактори за развитие са генетична предиспозиция, синдром на поликистозни яйчници и раса - афроамериканци, латиноамериканци и азиатци са в по-висок риск. Фактори на околната среда, като стрес в работна среда и личния живот, липса на физическа активност, затлъстяване и наднормено тегло. Инфекции с някои вируси също могат да бъдат рисков фактор.
 
Най-честите симптомите на диабет са силна жажда, учестено уриниране, загуба или покачване на тегло, гадене и повръщане, световъртеж, вагинални инфекции, чести гъбични инфекции, сухота в устата и сърбеж по кожата без обрив.
 
За превенция на диабет тип 2 - здравословна диета, физическа активност, здравословно телесно тегло, избягване на алкохол и тютюнопушене.

Повече за диабета можете да научите от д-р Цанко Стефанов във видеото. То е част от неговата поредица в Puls.bg „Online Medicine с д-р Цанко Стефанов“