Човешкият папилома вирус атакува повърхностния слой от епителни клетки по кожата и лигавиците в тялото. Вирусът може да стане причина за развитието на заболяването – рак на маточната шийка, вулва, вагина и анус при жените, както и рак на пениса и ануса при мъжете.


Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Около 18 от всички HPV предизвикват появата на ракови образувания и имат канцерогенен ефект. Други водят до появата на брадавици по кожата.


Известно е, че този вирус е причината за заболяването на Човек-Дърво.Въвеждането на специфични тестове води до значително намаляване на трансмисията на вируса, както и намалява значително случаите на рак на маточната шийка. Друг метод за превенция от развитието на рак на маточната шийка е ваксината срещу HPV. 


Човешкият папилома вирус води също така до развитието на брадавици. Те могат да се класифицират по следния начин:

 

  1. Обикновени брадавици – с вид на карфиол, най-често в областите на ръцете и стъпалата, лактите и колената.
  2. Плантарни брадавици – известни са още като кокоши трън. Растат по долната част на стъпалото, обикновено навътре от кожата и предизвикват болка при ходене.
  3. Плоски брадавици – най-често се развиват по ръцете, лицето и челото. Този тип брадавици се срещат най-често при деца и юноши. При хора без някакъв имунен дефицит този тип брадавици много рядко водят до развитието на рак.
  4. Генитални брадавици – силно заразни, предават се лесно при непротектиран полов контакт, могат да бъдат болезнени и сърбящи, както и да отделят неприятна и зловонна миризма.

 
Лечение на самия вирус на практика не съществува. Съществува симптоматично лечение. Например особено ефективни при терапията на брадавици са салициловата киселина, трихлороцетна киселина, подофилин, имиквимод, подофилокс.


В други случаи може да се приложи криотерапия, електрокаутеризация, интерферонова инфузия, както и хирургичното им отстраняване.


Здравословно хранене, живот без стрес и адекватна почивка подпомагат работата на имунната система на организма и това допълнително може да помогне при борбата с последствията на човешки папилома вирус, както и превенцията срещу поява на кожни брадавици и други симптоми.