Приблизително 20% от „сухото“ тегло на мозъка се състои от полиненаситени мастни киселини. Докозахексаенова киселина е особено разпространена в мозъка, като има пряка връзка с различни мозъчни функции и допринася за компенсаторните механизми при редица мозъчни нарушения, включително депресия.


Има нарастващи доказателства в подкрепа на благоприятните ефекти от повишения прием на омега-3 полиненаситени мастни киселини при различни невродегенеративни и неврологични състояния.


Голям процент от населението има дефицит на дълговерижни омега-3 мастни киселини и по-специално - докозахексаеновата киселина, важна за развитието както на мозъчните структури, така и на зрителния анализатор.Освен това тази мастна киселина играе важна роля за психичното здраве през ранното детство и дори в зряла възраст. В мозъка докозахексаеновата киселина е важна за флуидността на клетъчната мембрана, функцията и освобождаването на невротрансмитери.


Изследвания показват, че ниският прием на омега-3 мастни киселини увеличава риска и от разстройства като дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм, биполярно разстройство, депресия и суицидна наклонност.


Нарастването на изброените заболявания и състояния е пряко свързано с променящите се съотношения на омега-6/3 мастни киселини, които се увеличават от около 4:1 при ловците-събирачи до 20:1 днес, на фона на съвременната хранителна диета.


Международните консенсуси препоръчват прием на поне 300 mg/ден докозахексаенова киселина при жени по време на бременност и кърмене. Въпреки това, средният прием е едва 60-80 mg/ден, което е около 25% от препоръчителния дневен прием. От този недостиг пряко е засегнато развитието на централната нервна система на плода.


Но процесът на миелинизация не завършва напълно до раждането, поради което набавянето на докозахексаенова киселина е изключително важно в глиогенезата, тъй като стимулира невритния растеж (израстването на дендрити и аксони от неврона), докато арахидоновата киселина инхибира този процес. Освен това образуването на синапси, което позволява на един неврон да предаде електрически или химичен сигнал към друг неврон, зависи от натрупването на тази мастна киселина в мозъка.

Следователно електрическото и химическо/невротрансмитерно сигнализиране в мозъка зависи от оптималното ниво на докозахексаенова киселина.


Разстройствата с дефицит на вниманието и хиперактивност засягат между 4 и 15% от децата в училищна възраст в Съединените щати, като често продължават в една или друга форма и в зряла възраст. Установено е, че децата и възрастните със състояния от този спектър имат по-ниски нива на дълговерижни омега-3 в клетъчните мембрани, които корелират с поведенчески проблеми и затруднения с усвояване на учебния материал.


Двойно-сляпо рандомизирано контролирано проучване, проведено в Япония, при 40 деца със синдром на дефецит на вниманието и хиперактивност отбелязва, че предоставянето на хранителни добавки с дози около 500 mg докозахексаенова и 100 mg ейкозапентаенова киселина подобрява резултатите при комбинираните оценки на симптомите.


Друго двойно-сляпо рандомизирано контролирано проучване при 33 здрави пациенти показва, че профилът на настроението се подобрява след прием на омега-3 с повишена енергичност и намалени състояния на гняв, тревожност и депресия, като положителни промени са наблюдавани след 35 дни прием на добавки с 800 mg докозахексаенова киселина и 1600 mg ейкозапентаенова киселина.


Възпалителните цитокини в мозъка могат да имат отрицателно въздействие върху централната нервна система. Те понижават наличността на невротрансмитери, като променят метаболизма им. По този начин възпалението може да доведе до по-ниски нива на невротрансмитери в мозъка, което потенциално може да предразполага към различни неврологични и психични състояния.


Референции:
1. J. DiNicolantonio, J. O’Keefe ; The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders; Nutrients. 2020 Aug; 12(8): 2333;
2. S. Dyall, Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA; Front Aging Neurosci. 2015; 7: 52.