Навяхването на пръст възниква, когато връзките, които свързват и поддържат костите и ставите на пръста, са увредени. Навяхването на пръстите е много често състояние и може да се прояви с болка, подуване и трудно движение.


При повечето хора почивката и избягването на дейност, поставянето на леден компрес, компресия намаляват възпалението и свързаните с него симптоми.


В зависимост от тежестта на увреждането, навехнатите пръсти обикновено се подобряват за няколко дни с прилагането на основни грижи и се излекуват изцяло след няколко седмици почивка и рехабилитация.Повечето симптоми, причинени от навяхване на пръст, са свързани с възпаление. Хората с тежки навяхвания на пръстите трябва да посетят лекар. Леките навяхвания обикновено отнемат от 1 до 2 седмици, за да се излекуват напълно.


Възпалението е основният симптом на навяхването на пръст. Възпалението възниква, защото е първата линия на имунна защита на тялото след нараняване. Навяхването може също да причини намалена подвижност на наранения пръст. Други симптоми, често свързани с изкълчване на пръст, включват:

  • Болка;
  • Зачервяване;
  • Подуване;
  • Увеличаване на болката при опит за движение или използване на пръста;
  • Невъзможност за изправяне, разтягане или огъване на пръста;
  • Синини

За разлика от навехнатия пръст, счупеният пръст включва нараняване на кости или стави на пръста и изисква медицинско лечение.


Счупените пръсти често причиняват същите симптоми като при навяхване, макар че са по-тежки и изявени. Счупеният пръст може също да изглежда деформиран, нестабилен или необичайно огънат. В повечето случаи счупените пръсти е почти невъзможно да бъдат изправени, разтегнати или използвани без изпитването на силна болка.


Повечето леки навяхвания, при които сухожилията са разтегнати, но не са разкъсани, не изискват медицинска помощ.


Нестероидните противовъзпалителни средства могат да помогнат за намаляване и управление на симптомите през първите няколко дни.


Един от най-лесните начини за намаляване на болката и подуването, свързани с изкълчването на пръста, е да се ограничи използването на пръста за няколко дни след първоначалното нараняване.


Може да се постави пакет с лед върху наранения пръст по няколко пъти на ден. Не бива кожата да се излага директно на леда и не бива леда да се държи върху пръста повече от 15 минути наведнъж. Ако пръстът стане по-болезнен, подут или по-тъмен на цвят, трябва незабавно да се спре използването на леда.


Пръстът може внимателно да бъде увит с малка еластична превръзка или спортна лента. Превръзката трябва да бъде достатъчно плътна, за да приложи лек натиск върху пръста. Не бива да се увива прекалено плътно, тъй като превръзката може да ограничи циркулацията на кръвта. Превръзката се премахва след първите 24 до 48 часа или когато възпалението е започнало да намалява значително. След това може да се постави тейпинг лента, като навехнатият пръст може да се прикрепи към съседния здрав.


Добре е пръстът да се държи повдигнат над нивото на сърцето. При сън може да се използва възглавница, за да се подпре нараненият пръст.

 

Библиография:
Eddy, M. Hands, fingers, thumbs: Assessment and management of common hand injuries in general practice.
Hang, B. T., Gross, C., Otero, H., & Katz, R. An update on common orthopedic injuries and fractures in children: Is cast immobilization always necessary?