Какво представлява анафилаксията?

Въпреки че повечето алергични реакции не са сериозни и могат да бъдат овладени със стандартни лекарства, някои алергични реакции могат да доведат до животозастрашаващи състояния. Едно от тези животозастрашаващи усложнения се нарича анафилаксия.


Анафилаксията представлява тежка реакция на тялото, която обикновено включва - сърдечносъдовата система, белите дробове, кожата и храносмилателния тракт, когато организмът се срещне с алерген. Състоянието може също да засегне и очите и нервната система.


 

Тежка алергична реакция може да бъде предизвикана от храни, някои лекарства или да бъде свързана с ужилване от насекоми. Нужна е спешна медицинска помощ, за да бъде предотвратено влошаване на тежката алергична реакция.


Какво трябва да бъде предприето при анафилаксия?

Първо е необходимо търсенето на спешна помощ и обаждане на телефон 112. Много хора, които са запознати с техните тежки алергични реакции, носят адреналин (епинефрин) със себе си, който се инжектира мускулно чрез устройство, наречено автоинжектор.


При анафилаксия, е необходимо да бъде приложен веднага адреналин, като бъде инжектиран в бедрото. Според препоръките на някои специалисти адреналинът трябва да бъде използван веднага щом потърпевшият разбере, че е бил изложен на алергена, вместо да чака симптомите да се появят.


Потърпевшият трябва да бъде попитан дали носи автоинжектор с адреналин. След което той трябва да бъде използван според указанията на етикета. Не бива да се прилага адреналин на човек, на когото не е предписано лекарството. Адреналинът действа бързо върху тялото и повишава кръвното налягане. По този начин сърцето изпомпва повече кръв, което намалява отока и подобрява дишането.


На пострадалия от анафилаксия човек трябва да му бъде помогнато да запази самообладание и да легне спокойно с повдигнати крака. Ако той започне да повръща, трябва да бъде обърнат настрани, за да бъде предотвратено задавяне. На пострадалия не бива да се дава да пие нищо.

 

Ако човекът изпадне в безсъзнание и спре да диша, трябва да бъде предприета кардиопулмонална ресусцитация (КПР), която да продължи, докато пристигне медицинска помощ.


В болницата най-вероятно на пациента ще бъде даден кислород, антихистамини и интравенозни кортикостероиди. Може да се наложи пациентът да бъде под наблюдение за период от време, за да бъде проследено лечението му, както и да бъдат предотвратени допълнителни реакции.


Библиография:
American Academy of Allergy, Asthma, and Immunology. Allergic reaction definition
American College of Allergy, Asthma, and Immunology. Anaphylaxis
National Center for Biotechnology Information. Ellis AK, et al. Diagnosis and management of anaphylaxis