Ново изследване на австралийски учени сочи, че намаляването на количеството сол, което консумираме редуцира риска от сърдечно-съдовите заболявания с 18%. Изследването се базира на разглеждането на различни стратегии за намаляване на количеството на сол в хранителната промишленост по целия свят.

 


Много страни, включително Финландия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Австралия и Нова Зеландия, имат програми за намаляване количествата на сол на база доброволни съкращения в производството.
 В Австралия се използва кредитна програма, чрез която производителите на храни поставят лого, гарантиращо, че храната е здравословна и съдържа малки количества сол. Изчислено е, че тази кредитна програма може да намали процента на сърдечно-съдовите заболявания почти с 1%. Ефикасността на мярката е два пъти по-висока от съветите на специалистите за ограничаване на консумацията на сол, които се тиражират в медийното пространство.
 
Ако всички производители вземат участие в тази кредитна система рискът от сърдечно-съдови заболявания ще се намали с повече от 20%, прогнозират експерти.

 


Компаниите, които не искат да вземат участие в тази програма, трябва да бъдат задължени от правителствата, казва Линда Кобиак от университета в Куинсленд пред списание „Heart“.

 


Медиците са на мнение, че производителите на храни трябва да се следят за това дали спазват нормите за съдържание на сол в храните.
 Сегашните методи във Великобритания за намаляване съдържанието на сол в хранителните продукти дават резултат. Приемът на сол е спаднал с 10%.