Работещите зад бюро са най- многобройните жертви на заседналия начин на живот. Обездвижването, затворените пространство и многото хора на едно място провокират появата на някои доста неприятни здравословни проблеми. Специалистите определят следващите състояния, като най-честите заболявания, от които страдат офисните служители .


Инфекциите

Характерно за зимния сезон е бързото разпространение на различни видове инфекции.  Специалистите обаче напомнят, че на работното си място човек може да се зарази с инфекция много лесно през всеки годишен сезон. Офиса е идеално място за развитие на различните бактерии и вируси. Бюрата, телефоните, компютрите, мишките и дори дръжките на вратите са перфектната повърхност за развитие на всякакви микроорганизми.


За да се предпазите от патогенните микроорганизми, мийте по-често ръцете си и почиствайте предметите, които често ползвате -химикалки, клавиатурата, мишката, телефонната слушалка. Не забравяйте да почиствате редовно бюрото си.Наднормено тегло

Наднорменото тегло е друг често срещан проблем. Дългите часове в удобния стол, както и липсата на пряка слънчева светлина са пряка предпоставка за затлъстяване. Проблемът със затлъстяването в някои страни достига такива мащаби, че големите компании включат в своята корпоративна политика и борбата с излишните килограми. Програмите за здравословен начин на живот включват абонаменти за фитнес клубове, колективни спортни занимания и дори  премии за поддържане на здравословно тегло.


За да запазите добрата си форма, откажете се доброволно от асансьора и ескалатора. Това е най-лесният начин да изгорите някоя калория. Сутрин и вечер се разхождайте поне по 15 минути. Дори и на работното място можете да правите леки физически упражнения. Ако имате 1 час за обедна почивка, отделете 30 минути за обяд, а останалото времи- за кратка разходка. Раздвижването ще изгори калории, но и ще подобри настроението и способността ви за концентрация.
Избягвайте да се храните на работното място. Изследване, проведено от Учени от Кембридж сапровели изследване,което показва показва, че на бюрото си хората хапват без да са найстина гладни, а по скоро „от нерви“.Твърде топло или твърде студено

Ако климатика в офиса не работи както трябва, има реална опасност, през лятото в помещението да е твърде топло, а през зимата-твърде студено. Неподходящата температура е вредна не само за здравето, но и оказва влияние на работоспособността. При твърде високи или твърде ниски температури, човек се съсредоточава трудно, бързо се уморява и не може да мисли добре. Причината за това е, че организмът изразходва твърде много сили за поддържането на нормална телесна температура. Това отслабва имунната система, води до поява на стрес и безсъние, създава предпоставки за сърдечно-съдови проблеми.Офисни алергии

Страдате от постоянна кашлица и хрема, които се появяват когато сте на работното място? Това не винаги означава, че се разболявате, затова не бързайте с лекарствата и антибиотиците. Понякога неприятните симптоми, наподобяващи настинка са причинени от т.нар.  офис алергия Тя може да бъде предизвикана от малки дози токсични вещества,  попадщи във въздуха от климатика, принтера, скенера и останалата техника. Ако състоянието ви се влоши своевременно се консултирайте с лекар. Той ще ви предпише подходящите лекарства за понижаване на чувствителността на носоглътката.Болки и инфекции на очите

Едно от най-големите натоварвания за очите е постоянната работа с компютър. През мрачните зимни дни ефектът от дългия работен ден се усеща още по-осезателно. Климатиците и отоплителните уреди през зимата рязко намалява влажността на въздуха в офиса, а това води до по-бързо изсушаване на очната ябълка. Когато чувството за парене и сухота на очите нарастне,  човек инстинктивно започва да ги търка и по този начин инфектира лигавицата. За да са предпачите от болезнените инфекции на очите, мийте ръцете си по-често и не пипайте лицето и очите си. Правете упражнения за очите веднъж на 3-4 часа и използвайте изкуствени сълзи при по-дълга работа с компютър.  Поставянето на овлажнител за въздух  в помещението също ще помогне.
 


Хронични болки в гърба и шията

От хронични болки в гърба и шията страдат около 40% от офис служителите. Болките  най-често се проявяват в мускулите на раменете, шията, ръцете и дори на стъпалата. Причината за това е продължителното седене в една и съща поза и обездвижването. Когато човек седи на едно място, в мускулите му се натрупва млечна киселина. Организмът ни я използва за освобождаването на енергия. Сама по себе си тя не е вредна , но тъй като седенето не изисква особена енергия, киселината остава неизползвана и предизвиква болка.


За да намалите болките в гърба и кръста опитвайте да се движите повече. На всеки 20-30 минути променяйте положението на тялото. Всеки ден намирайте по няколко свободни минути - поне за елементарни упражнения за ръцете и краката. Раздвижвайте шията- завъртете главата си няколко пъти в двете посоки, а след това я навеждайте напред.
 


Постоянна апатия и умора

Постоянната апатия и умора са особено характерни за студените и мрачни месеци, когато на тялото изпитва остър недостиг на естествена слънчева светлина. Липсата на слънчеви лъчи води до по-малкото произвеждане на хормона на щастието серотонин. Човек по-лесно губи концентрация и страда от понижено внимание и работоспособност.
За да се справите с това състояние, използвайте уикендите  за дълги разходки сред природата или в парка, подишайте чист въздух, движете се повече. Това със сигурност ще ви върне доброто настроение и желанието за работа.