Обривът след физическа активност или проявата му след внезапна стресова ситуация се свързва с отделянето на хистамин и/ или хистаминоподобни вещества. Проявата е внезапна и последва след кратък период време от провокиращия фактор.


Хистаминът представлява биологичен амин, който оказва въздействие въху кръвоносните съдове, като ги разширява, а паралелно с това оказва съкращаващ ефект върху гладкомускулните влакна. Освобождаването на хистамин - процес, наричан още хистаминолиберация, лежи в основата на алергичните реакции.


Хистаминолиберацията се осъществява, освен при контакт с алергени, също така и при контакт с различни токсични вещества. Обривът е подобен до голяма степен с този при уртикария. Той най-често се изявява по кожата на ръцете, краката и корема. По-често се засяга женския пол, в сравнение с мъжкия, като процентът на разпространение на симптомът сред населението е под 5%.Някои пручвания съобщават и за интермитентен – проявяващ се през определен период от време сърбеж, предхождан от появата на уртики дори след одраскване на кожата. При тези пациенти не са отчетени симптоми като гадене, повръщане, задух или затруднено дишане, които са характерни за по-тежките алергични реакции. Обривът се нарича още холинергична уртика и представлява бързопреходна, сърбяща еритемна (със зачервяване) обривна единица, леко надигната над нивото на кожата, с различна форма и размери.


Симптомите обикновено настъпват приблизително 5 до 10 минути след прилагане на кожно дразнене, като консумация на пикантни храни, физическо натоварване, силни емоции, стрес, включително са регистрирани случаи при къпане с гореща вода.


След проявата на обривните промени често е налице усещане за мравучкане и тръпнене в засегнатата област, различно изразен по степен сърбеж или усещане за парене.


Диагнозата на холинергичната уртикария е клинична, като се базира основно на анамнезата и резултата от прегледа. Възможно е потвърждаване чрез пропокационна проба - при пасивно затопляне с вода или физически упражнение, които да предизвикат симптомите. Пациентите съобщават за поява на повдигнати над кожата зачервени участъци, настъпващи след повишаване на кожната температура по време на физическа активност.


Най-често се засяга кожата на шията и горната част на гръдния кош, но е възможно разпространението и по цялата повърхност на тялото. Бързата проява на обрива се съпровожда и с бързото му изчезване – в рамките на 15 до 20 минути, освен ако няма множествени лезии, които могат да останат с часове.


Като профилактика се препоръчва прием на антихистаминови медикаменти, както и избягване на горещи душове или физическа активност при горещо време.


Диференциална диагноза се прави с медикаментозно-обусловена алергична реакция. Разликата е, че при нея най-често обривът е виолетов с наличие на хиперпигментирани надигнати над кожата участъци. Най-честите причини са приемът на антибиотици като триметоприм-сулфаметоксазол и пеницилин. Освен това някои нестероидни противовъзпалителни средства и успокоителни също дават честа медикаментозна алергия.


Иритативният контактен дерматит също влиза като обект на диференциална диагноза. Изявява се със суха и напукана кожа, най-вече по ръцете. Лющещи се лезии са с неясни граници.


Уртикариалният васкулит обикновено се проявява като болезнени кръвоизливи, които остават повече от 24 часа. Въпреки че причината за проявата на състоянието е неизвестна, уртикариалният васкулит може да бъде свързан с някои автоимунни заболявания – например лупус, както и инфекция с хепатит В и С вируси.