Какво представлява отровният дъб?

Обривът от отровен дъб представлява алергична реакция към листата или стъблата на растението отровен дъб (Toxicodendron diversilobum, тихоокеански отровен дъб, западен отровен дъб). Растението принадлежи към семейство Смрадликови (Anacardiaceae) и наподобява дървесна лоза или храст и може да нарасне до 1,8 метра височина. В сенчести места растението може да расте като дива лоза. Листата обикновено имат 3 отделни листчета, но може да имат и до 9 листчета.


През пролетта листата могат да бъдат червени или зелени. Растението образува малки цветчета. През лятото листата са зелени и растението образува плодове. В края на лятото листата стават червени и оранжеви.Подобно на отровния бръшлян и отровната смрадлика, отровният дъб отделя смола, съдържаща масло, наречено урушиол. Алергенът се абсорбира в кожата при докосване на растението.


Според проучванията само около 15-20 % от хората не са алергични към отровния дъб. Най-добрият начин за предотвратяване на обрив от отровен дъб е човек да се научи да разпознава растението и да избягва контакт с него.


Какви са признаците на алергия към отровен дъб?

При алергия към отровен дъб, симптомите започват да се появяват от 1 до 6 дни след експозицията на алергена. В повечето случаи симптомите може да бъдат забелязани през първите 24 до 48 часа.


Най-забележимото доказателство за алергична реакция е кожен обрив, наричан още дерматит. Първо, може да бъде забелязано изтръпване, сърбеж и леко дразнене на кожата. Накрая се появява червен обрив, който става все по-сърбящ с неговото прогресиране. Обривът е по-сериозен в областите, които са имали пряк контакт с растението. Образуват се подутини, които се превръщат в големи мехури, от които изтича секрет. В рамките на няколко дни мехурчетата започват да изсъхват и образуват коричка.


Обривите от отровен дъб е най-вероятно да се появят около китките, глезените и шията, където кожата е по-тънка. Обривът обикновено достига своя пик около седмица след излагането на смола от растението и продължава от 5 до 12 дни. В редки случаи може да продължи месец или повече.


Кои са симптомите на животозастрашаващата алергична реакция към отровен дъб?

Алергичната реакция към отровен дъб има потенциал да бъде по-силна всеки следващ път, когато човек е изложен на алергена. Признаците на тежка алергична реакция към отровен дъб включват:

  • Затруднено дишане;
  • Затруднено преглъщане;
  • Подуване на очите или лицето;
  • Обрив по лицето, устните, очите или гениталиите;
  • Обрив, който обхваща повече от 25 % от тялото;
  • Признаци на инфекция, като гной или жълт секрет, изтичащ от мехурите;
  • Треска;
  • Главоболие;
  • Гадене;
  • Подути лимфни възли

Тези симптоми могат да бъдат животозастрашаващи и изискват незабавна медицинска помощ.


Димът от горящ отровен дъб може да доведе до тежки дихателни проблеми и дразнене на белите дробове. Трябва да бъде потърсена спешна медицинска помощ, когато човек е бил изложени на дима.


Кои домашни средства помагат при обрива от отровен дъб?

В повечето случаи обривът от отровен дъб може да бъде лекуван у дома. При експозиция на смолата, потърпевшият трябва да свали своите дрехи. Дрехите и всичко друго, което може да е влязло в контакт с отровата, трябва да бъде изпрано. Смолата от растението може да остане върху плат и други материали и да даде началото на нов обрив.


Тялото на потърпевш трябва да бъде измито много добре с хладка вода и сапун. Трябва да бъде обърнато специално внимание на ръцете, ноктите и областта от кожата, която се е докоснала до растението.


Обривът може да бъде много сърбящ и изкушението човек да го почеше може да бъде силно, но разчесването е възможно да причини инфекция. Докосването на мехурите и тяхното замърсяване също може да доведе до инфекция. За да бъде облекчен сърбежът е необходимо да бъде взета хладка вана или хладен душ.


Лекарствата без рецепта, като каламинов лосион или хидрокортизонов крем, могат временно да намалят сърбежа. Може също да бъдат приложени хладни компреси върху сърбящите области. Антихистамините под формата на перорални таблетки също могат да помогнат при сърбежа, но прилагане на антихистамин върху кожата може да влоши състоянието.


Трябва да бъде потърсен дерматолог, ако симптомите не се подобрят в рамките на 10 дни. Обривът от отровен дъб може да бъде диагностициран на базата на външния му вид.


Библиография:
American Academy of Dermatology (AAD). Poison ivy, oak, and sumac
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Poisonous plants
Integrated Pest Management (IPM). Poison oak