Какво представлява отровният бръшлян?

Отровният бръшлян е многогодишен храст, който принадлежи към семейство Смрадликови (Anacardiaceae). Растението е широко разпространено и е добре известно с това, че причинява контактен дерматит, сърбящ, дразнещ и понякога болезнен обрив.


Обривът от отровен бръшлян (Toxicodendron radicans) се причинява от контакт с растението. Смолата от отровния бръшлян съдържа вещество, наречено урушиол. Това вещество е иритантът (дразнителят), който причинява алергична реакция и обрив.Не е нужно човек дори да има директен контакт с растението, за да развие реакция. Смолата може да полепне по градинарско оборудване, топки за голф, козина на домашни любимци или дори обувки. Допирането до растението или всичко, което се е докоснало до него, може да доведе до оплаквания.


Какви са симптомите на обрива от отровен бръшлян?

Алергичната реакция, причинена от отровен бръшлян, е известна като контактен дерматит. Тази реакция възниква, когато кожата влезе в контакт с дразнителя (урушиол).


Експозицията на отровен бръшлян може да доведе до прави червени линии по кожата при одраскване на кожата от ръба на листата на растението. Обривът може да покрие по-голяма площ от кожата, ако пациентът сам разнесе смолата по други части на своето тяло.


Класическите симптоми на обрива от отровен бръшлян, включват:

  • Подуване;
  • Зачервяване;
  • Сърбеж;
  • Болезнени мехури;
  • Затруднено дишане, при вдишване на дим от изгаряне на отровен бръшлян

Обривът може да започне да се появява в рамките на 12 часа след излагането на смолата, но може да отнеме няколко дни, за да се развие напълно. Тежестта му зависи от това какво количество урушиол е попаднало върху кожата на човек.


Каква се диагностицира обривът от отровен бръшлян?

Ако човек знае, че неговият обрив е вследствие на контакт с листа от отровен бръшлян, няма да е необходимо да посещава лекар за официална диагноза. Ако все пак човек реши да посети лекар, обривът от отровен бръшлян ще бъде диагностициран на базата на преглед на кожата. Няма да бъдат необходими други тестове, като биопсия.


Когато не е сигурно дали отровният бръшлян е причинил обрива, лекарят може да назначи изследвания, които да му помогнат да идентифицира причината за симптомите. Някои често срещани кожни проблеми могат да причинят червени, сърбящи обриви.


Например псориазисът, който е често срещано състояние на кожата, може да бъде объркан с обрив от отровен бръшлян. Псориазисът може да причини червен обрив с белезникаво-сребристи люспи. Този обрив може да бъде сърбящ и дори може да се напука и да кърви.
За разлика от обривът от отровен бръшлян, псориазисът може да се върне, след като изчезне. Това е така, защото псориазисът е хронично автоимунно заболяване.


В какво се състои лечението на обрива от отровен бръшлян?

Обикновено обривът от отровен бръшлян може да бъде лекуван чрез самолечение в домашни условия. За отровния бръшлян няма лек, но дори и оставен нелекуван, в крайна сметка той изчезва сам в рамките на две до три седмици. Някои домашни средства могат да помогнат за намаляване на дразненето и сърбежа от обрива. Трябва обаче да бъде потърсена спешна медицинска помощ, когато се появят следните симптоми:

  • Задух;
  • Проблеми с преглъщането;
  • Обривът обхваща лицето или гениталиите;
  • Областите, засегнати от обрива, са подути;
  • Обривът обхваща голяма площ от тялото

Повечето случаи на обрив от отровен бръшлян не се налага да бъдат лекувани от лекар. Широко разпространените по тялото обриви от отровен бръшлян може да изискват лечение с кортикостероид с рецепта. Рядко е възможно да бъде развита бактериална инфекция на мястото на обрива. Ако това се случи, може да се наложи предписването на антибиотик.

 

При контакт с отровен бръшлян е необходимо да бъде предприето:


Измиване на кожата


Необходимо е незабавното измиване на всички участъци от кожата, които може да са докоснали растението. Това може да помогне за отстраняване на част от смолата и да намали тежестта на реакцията.


Също така, не бива да бъде забравяно премахването и изпирането на дрехите, които са били докоснати от растението. Въпреки че обривът не може да се разпространи, смолата, която го е причинява, може.


Прилагане на антихистамин


Приемането на антихистамин без рецепта може да помогне за облекчаване на сърбежа и да позволи на човек да спи по-спокойно.


Нанасяне на изсушаващ лосион


Нанасянето на лосион (за локално изсушаване) от каламин или крем с хидрокортизон помага, за да бъде спрян сърбежът.


Обривът не трябва да бъде разчесван


Чесането на обрива само влошава състоянието. Въпреки че може да донесе комфорт за момент, разчесването само ще удължи симптомите. Може дори да бъде развита инфекция при нараняване на кожата, причинявайки засилване на сърбежа.


Успокояване на кожата


Препоръчително е вземането на чести топли бани или прилагане на хладни, влажни компреси за облекчаване на сърбежа.


Ментолов крем


Лосионите, съдържащи мента имат охлаждащ ефект върху раздразнената кожа. Някои други етерични масла, включващи невен, лайка и евкалипт, също могат да бъдат полезни за намаляване на симптомите на обрив от отровен бръшлян.


Алое вера


Както при изгаряне на кожата, алое вера може също да облекчи сърбежа и възпалението на кожата, засегната от обрив от отровен бръшлян.

 

Библиография:
Food and Drug Administration (FDA). Outsmarting poison ivy and other poisonous plants
American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Poison ivy dermatitis
American Academy of Dermatology (AAD). Poison ivy, oak and sumac