Основните лекарствени препарати, които предизвикват обриви по кожата са антибиотиците и химиотерапевтиците. Често този вид обриви наподобяват някои инфекциозни заболявания, както по вид на обривните единици, така и по местата, където се появяват.
 
Според появата на обрива, той се дели на ранен и късен. Ранният се появява в първите 2 до 5 дни от приема на антибиотика, а късният първите 7 до 20 дни от приема на първите таблетки.
 
Понякога появата на обрив може да се предшества от други симптоми, свързани с общото неразположение на човек. Такива прояви са повишаване на температурата на тялото. Нарича се още медикаментозна треска. Този симптом може да насочи в грешна посока диагнозата, а в същото време е важен сигнал за преустановяване на приемания медикамент.
 

Кои са основните инфекциозни заболявания, които може да наподобява лекарствено предизвиканият обрив?

  • Розеолоподобен – по отношение на разположение на обрива, той е по тялото и главата. Представен е от малки мехурчета, изпълнени с течност – везикули, които са бледо розови до розово-червени. Обривните единици имат склонност към обединяване (конфлуиране).

Често се засяга и лигавицата на устната кухина. Самата продължителност на този тип обрив е около 10-12 дни. Като друго заболяване, което може да наподобява и за което трябва да се мисли е сифилисът. И по-конкретно вторият стадий от неговото развитие.

 
 
  • Рубеолоподобен – този вид обрив е от групата на късните обриви, тоест се появява 7 до 20 дни след приема на конкретното лекарство. Първо появата е по лицето, а по-късно обхваща и останалите части на тялото.
  • Морбилиформен – това са едни от най-често срещаните обриви, като тук за разлика от по-горе изброените видове, обривните единици започват от коленете и лактите. По-късно обривът продължава да се разгръща и се разпространява по цялото тяло, включително и лицето. Има възможност за проява на допълнителни симптоми – оток, сърбеж до разчесвания.
Пример за такъв обрив е този, който се причинява от приема на пеницилин. Особено от боледуващите от инфекциозна мононуклеоза.
 
  • Скарлатиноподобен – за разлика от рубеолоподобния, този обрив е от групата на ранно-проявяващите се обриви – още първите няколко дни. За него е характерно бързото преминаване и то без да оставя някакви последствия.
  • NEWS_MORE_BOX
  • Erythema fixum – представлява характерна лекарствена дерматоза, за която е типично, че се появява на точно определени места по кожата. Времето, за което се проявява, след приема на медикамент е 1-2 дни. Най-често се причинява от аналгин, сулфонамиди, амидофен и барбитурати.
Две са основните форми, под които се изявява обрива – зачервяване с оток или зачервяване с образуване на мехури (булозна форма). Местата, по които се проявява, са кожата около ануса, около устата и  носа. Тоест това са местата, където има отвърстия, които са покрити с полулигавица (преход между кожа и лигавица).
 
В някои случаи обривът може да придобие генерализирани форми. А след лечението остават трайни потъмнявания на кожата – хиперпигментации.
 

Какви мерки се предприемат при този вид индуцирани от медикаменти обриви?


На първо място е прекратяване употребата на медикамента. Но за това е нужно да се установи първо, дали той е причинил този вид обрив, или става дума за инфекциозно заболяване.
 
Ако обривът се получава, поради алергия към медикамента е нужно след отстраняването му да се направи и един курс с антихистаминови препарати, които да облекчат завишената сенсибилизация (чувствителност) на организма.
 
Ако механизмът, по който се получава обривът, не е алергичен е нужно само медикаментът да бъде спрян. А до няколко дни симптомите се преустановяват.