Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртността в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за България, като данните сочат, че тук на всеки трима човека двама умират вследствие на сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Сърдечните заболявания се причиняват  от множество фактори и може да имат различни симптоми, като основните са: болка или дискомфорт в гърдите, сърцебиене, загуба на съзнание, умора, отпадналост, сънливост, задух. В случай на проява на подобни симптоми е необходимо да потърсим консултация със специалист. 
 
В приемно-консултативните и диагностични кардиологични кабинети на МБАЛ Доверие се извършват както първична оценка на нивото на сърдечно-съдов риск при здрави индивиди, така и вторична профилактика за пациенти със сърдечно-съдови заболявания. 
 
Началото на пролетта поставя сърцето на сериозни изпитания, като поради смяната на сезоните и резките температурни промени, е възможно влошаване на състоянието на хората с кардиологични проблеми.  През пролетта често  настъпва дестабилизация на кръвното налягане. Според лекарите това се дължи на резките температурни амплитуди през тези месеци, достигащи до 25 градуса и падащи до нулата. Студеното време налага усилена обмяна на веществата, което води до кислороден глад на сърдечния мускул  - една от основните причини за сърдечно неразположение. Заради резките смени на времето физическата активност е намалена, а има повишени нива на холестерол заради консумацията на по-мазни храни през зимата. Според специалистите през лятото и есента се консумират по-леки храни с повече плодове и зеленчуци, богати на витамини, соли и аминокиселини. Този хранителен режим, съчетан с активния начин на живот до голяма степен ни предпазва от инфаркт на миокарда и обяснява повечето проблеми при хората с кардиологични заболявания през пролетния сезон.  Именно за това кардиолозите отбелязват увеличаване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания и по-специално инфаркт на миокарда през зимата и особено през пролетта. 
 
Специалистите на болница Доверие предупреждават, че при настъпване на по-топлото време време, след относителното бездействие на мускулите през студения сезон, в началото на пролетта организмът не бива да се подлага на големи физически натоварвания. Предписаните лекарства трябва стриктно да се вземат, а в случай на наличие на тревожни симптоми – да се потърси консултация със специалист.
 
Ключови елементи на диагностично-лечебната дейност на кардиологичните кабинети на МБАЛ Доверие са следните:
 
- физикално изследване на сърцето и съдовете;
- изграждане на диференциално-диагностичен план;
- определяне на необходимостта от използване на допълнителни диагностични неинвазивни и/или инвазивни (интервенционални) методи и интерпретация на получените резултати;
- периодична оценка на нивото на глобалния индивидуален сърдечносъдов риск;
 
NEWS_MORE_BOX
 
- определяне на индивидуално медикаментозно и/или инвазивно (интервенционално) лечение, чиято основна цел е удължаване живота на пациента и/или поддържане на добро качество на живота му.
 
При нужда от консултация или преглед с кардиолог, може да запише час на телефон 02/40 36 100, в сайта на МБАЛ Доверие www.mbal.doverie.bg или на място - гр. София, ж.к. „Овча купел“ 2, ул. „Фридрих Грюнангер“ №2.