Повечето от младите хора с умерена форма на далекогледство (хиперметропия) имат нужда от очила само при работа наблизо – писане, четене, работа с комптър, рисуване и т.н. Това обаче не важи за миопите (хората с късогледство). Ако миопията е в такава степен изразена, че да налага корекция, то тази корекция – било то чрез диоптрични очила или контактни лещи – трябва да се използва през цялото време.


Контактните лещи не са уместни за абсолютно всеки пациент с късогледство, но за тези от тях, които могат да ги използват, те са удобен избор с много предимства – при условие, че се спазват стриктните правила за употребата им. Лятно време, когато слънцезащитата е необходимост лещите са още по-добър вариант и ни улесняват в носенето на слънчеви очила. А също така и за по-суетните от нас много по-лесно и практично е да имаш едни лещи и няколко чифта слънчеви очила, отколкото всички слънчеви очила да имат и диоптър.


Не всички успяват да свикнат с контактните лещи. Има и такива хора обаче, които след кратка адаптация се приспособяват и ги носят с лекота. Понякога се случва на тези хора с безпроблемна “симбиоза” с лещите изведнъж без привидна причина да развият непоносимост към тях. Първата и най-бърза реакция е лещите да се махнат, разбира се, и да се носят очила до уточняване на проблема. Втората и най-разумна мярка е да се консултираме с нашия лекуващ офталмолог. Ако нямаме възможност веднага да го сторим или чакаме повече от няколко дни за приемен час за нашата консултация, ето няколко причини, които можем и сами да изключим.1.    Нов разтвор


Контактните лещи никога не бива да се мият с чешмяна вода, а само със специален разтвор. Промиването им трябва да бъде преди и след всяка употреба. Обикновено всеки използва свой предпочитан разтвор, на който се е доверил с времето. Грешки в съхранението му или в хигиената са възможна причина да е промнил свойствата си и да не е подходящ. Ето защо може да се пробва с нова разфасовка или с друга марка.


2.    Нови лещи


При закупуване на контактни лещи винаги трябва да се интересуваме от техния срок на годност и експлоатация. Има различни видове – с някои може дори да се спи. Ако известен период от време не сте ги ползвали (а сте били примерно с очила), е възможно те вече да не са годни за употреба. Поинтересувайте се в оптиката за конкретните параметри за лещите, които купувате.


3.    Без грим


В случай че се гримирате и след изпълнение на точка 2 проблемът персистира, изпробвайте без грим. Очевидно, ако това реши проблема, ще трябва да се насочите към нов вид декоративна козметика (и евентуално – крем за околоочната зона).


4.    Конюнктивит


Той най-често е с бактериален или гъбичен произход. Честотата му е висока през лятото, особено след посещение на басейни или море. Дори и да спазваме стриктно препоръките за лечение и да сме го излекували, не бива да забравяме, че междувременно е възможно да сме заразили грима си, може би преди да се разгърнат оплакванията. Така че тук отново важи точка 3 – след прекарана инфекция, задължително нов грим (и нови лещи).


5.    Алергичен конюнктивит


Пролетта и лятото е времето на поленовите алергични реакции. Това, че сме достигнали определена възраст без алергии, не е гаранция, че никога няма да развием. Ако дори и без лещи имаме продължително повишена чувствителност на очите със зачервяване, сърбеж и сълзене, свързана с престой навън, е възможно това да е причината. Това трябва веднага да ни насочи към лекарския кабинет.


6.    Използвате ли нов крем за ръце?


Някои хора използват непрекъснато крем за ръце, и употребата му се е превърнала в автоматизирана рутина след всяко миене на ръцете. Това не е осъдителна практика, а напротив. Замислете се обаче, дали след миене на ръце, преди поставяне на лещите, не слагате без да се замислите, крем на ръцете?


Също така, много от тях имат за цел да са дълготрайни и отчасти устойчиви на еднократното миене на ръцете.


7.    Опитахте достатъчно неща, най-добре отидете на лекар


Може да смените разтвора, лещите, грима или дори да премахнете крема за ръце, но ако симптомите продължават, не се колебайте да се консултирате с офталмолог. Дългосрочното носене на контактни лещи може да стане причина за развитието на папиларен конюнктивит – алергия към контактни лещи.


Силно изразените симптоми на дразнене, чувство за чуждо тяло в окото, сълзене и болка биха могли и да означават ерозия на роговицата, и не бива да се подценяват.