Еректилната дисфункция след оперативно премахване на простатата се приписва на засягането на нервите, което теоретично трябва да се излекува с времето. Поне две години обаче отнема възстановяването на мъжествеността без медикаментозна или апаратна намеса.

За това време може да възникне и друго увреждане, посочва статия в Perspectives on Prostate Disease. Според бюлетина на Harvard Medical School при отсъствие на ерекция на пениса дълго време, той е лишен от богата на кислород кръв. Последни изследвания показват, че липсата на достатъчно кислород към тъканите на мъжкия полов член предизвиква атрофия на гладките мускули. Смята се, че се стига до фиброзиране на тъканите, което не позволява достатъчно разширяване на пениса когато се напълни с кръв.

 Тези данни навеждат на мисълта, че съветът мъжете да чакат възстановяването на ерекцията без намеси е неправилен. За да се предотврати вторичното увреждане, необходимо е функцията да се възстанови колкото може по-рано след операцията. Опции за лечението включват вакуумни помпи, медикаменти през устата или инжекции в пениса.


Тези мерки не дават съвършени резултати, но всеки пациент трябва да попита за опциите за възстановяване нормалния полов живот, пояснява д-р Марк Гарник, редактор на Perspectives on Prostate Disease и онколог в Харвард.