Учените са разработили нов метод за ранна диагностика на диабет и предиабет.

 

Предиабетът е състояние на повишаване на кръвната захар на гладно или след хранене до стойности над нормалните, но под стойностите, характерни за диабета. Той е световен проблем, корелиращ с честотата на затлъстяването, чувствително повишена през последните десетилетия.

 

Резултатите от изследвания, проведени от учени от Медицинския факултет към Университета Джон Хопкинс (Мериленд, САЩ), могат да дадат на лекарите отличен инструмент за ранна диагностика на диабет и сигурно откриване на предиабет.

 


Американските учени установили, че нивото на специфичен ензим наречен O-linked β-N-acetylglucosamine (O-GlcNAc) при пациенти с диабет и предиабет е два-три пъти по-високо отколкото при здравите хора.

 

За първи път това било забелязано докато изследователите проучвали повишаването на количеството  O-GlcNAc на повърхността на еритроцитите при диабетици.

 

Според  ръководителя на проекта, д-р Gerald Hart, високото ниво на този ензим е показателно, че тялото се опитва да се справи с отрицателните последици от повишаването на кръвната захар. Проблемът произлиза от това, че повишеното количество на глюкозата води до увеличаване на нивото на протеина  O-GlcNAc на повърхността на еритроцитите, което пък от своя страна уврежда много от жизнените функции на тези клетки.

 

„За да се запази здравето на пациентите, ранното диагностициране на диабета и предиабета е от изключително важно значение.- обяснява д-р  Hart -Надяваме се, че нашето откритие ще даде на медицината нов, сигурен и бърз матод за ранна диагностика на заболяването.“
 

 

Резултатите от научното изследване са публикувани в списание Diabetes .