Японски учени разработиха нов метод за диагностика на онкологични заболявания на хранителната система, който изключва ендоскопско изследване, съобщава  Medical News Today. Изследването е на специалисти от Университета Окаяма под ръководството на Такеши Нагасака и е публикувано в Journal of the National Cancer Institute.

Новият метод се основава на намирането на туморни клетки във фецес от пациента. При анализ на тъкани на 788 пациенти, страдащи от онкологични заболявания на стомаха и червата, учените установили корелация на нивото на метилиране на гените RASSF2 и SFRP2 със стадия на развитие на тумора.

За да преценят нивото на метилиране на ДНК учените разработили високочувствителни химични анализи. При опитите маркерите дали резултат при 57 % от болните с рак на стомаха, 75 % от болните от рак на червата и 44 % от болните с аденом на дебелото и правото черво.

Разработката на японските учени според експерти ще позволи не само да се извършва предварителна диагностика за рак на стомаха и червата, но и да се определи наличието на злокачествени образувания, които не могат да се видят при ендоскопско изследване.