Носните полипи представляват доброкачествено разрастване на лигавицата, покриваща носната кухина и синусите. На вид те са окръглени и полупрозрачни. Консистенцията на полипите е меко-еластична, а при допир са най-често неболезнени. Могат да бъдат единични или множествени.
 
Като основна причина за образуването на полипи се посочва алергичният ринит. Вследствие на възпалителната реакция, която се обуславя от наличието на алергени, се стига до повишена реактивност отстрана на носната лигавица и съответно последващо разрастване на тъканта. Друга причина са дългогодишен хроничен ринит (хрема, възпаление на носната лигавица), прием на стероиди и други.
 
Носните полипи засягат основно лица над 30-годишна възраст, в много редки случаи е възможно да бъдат наблюдавани при деца. Основните симптоми се изразяват в нарушено носно дишане, намаление до пълна загуба на обоняние, поява на бистра водниста секреция от носа, а в по-късните стадии на заболяването – тежест и болка в областта на челото.
 
Нарушеното носно дишане е причинено от механичното запушване на носните ходове от образуваните полипи. Загубата на обоняние също е механично обусловена. Постепенно тембърът на гласа се променя, а по време на сън пациентите започват да хъркат.
 
Диагнозата се поставя при преглед с предна или задна риноскопия (оглед на носната кухина). Установяват се единични или множествени окръглени и полупрозрачни образувания, които не кървят при допир и са лесно подвижни. Характерна особеност е двустранното разположение – засягат се и двете ноздри.
 
Често полипозата на носната кухина се съчетава и с полипоза на синусите, което налага задължителен оглед на околоносните кухини.
 
Лечението на носните полипи се определя от напредналостта на болестния процес, както и от индивидуалната реактивност на организма. Значение за успешното лечение на полипите е навременното откриване на пациенти с алергичен ринит и съответно прилагането на адекватно лечение. То се състои в терапията с локални (назални – под формата на спрей) кортикостероиди, както и антихистаминови препарати, които се прилагат с цел десенсибилизация (намаляване на чувствителността на организма, която той проявява към конкретни алергени).
NEWS_MORE_BOX
 
Новите поколения антихистамини не притежават седативни свойства (водещи до сънливост и намалена концентрация), което ги определя като подходящи за прием и при пациенти, които шофират или работят с машини.
 
Малките по размери полипи могат да бъдат лекувани с консервативна терапия, но често тя води до временно облекчение, но не и до трайно излекуване.
 
Оперативното лечение се състои в отстраняване на образувалите се полипи в носната кухина и синусите. През последните години все повече навлиза т. нар. ендоназална синусхирургия, която има редица предимства пред отворената хирургия – липса на кожен разрез, значително намален хирургичен травматизъм, значително скъсен следоперативен период. Още на следващия ден след премахване на носната тампонада пациентите могат да бъдат изписани.
 
Характерен проблем за носната полипоза е честотата на рецидиви. Статистиката показва, че около 1/3 от оперираните пациенти развиват отново полипи, дори и години след хирургичното им отстраняване. Като профилактика на рецидивите в следоперативния период се назначава продължителна терапия с локални кортикостероиди и антихистамини.
 
Основна профилактика на носната полипоза е адекватното и своевременно лечение на алергичния ринит. 3398