С идване на лятото идват и някои проблеми, които не са свързани с щастливия нощен живот, плажовете, топлото и уютно време, леките и сексапилни дрехи, увеличеното привличане между половете. Често лятото може да бъде причина за мнозина да не го харесват, защото се чувстват постоянно изморени, апатични и без особено изразена енергичност. Причината за това състояние може да е ниското кръвно налягане.

 

Топлото време и слънчевите лъчи предизвикват загряване на тялото, което води до разширяване на кръвоносните съдове в крайниците и периферните органи. Това от своя страна причинява спад на съдовото съпротивление, което допринася за понижаване на кръвното налягане. Състоянието засяга най-често младите момичета и по-слабите жени и мъже. Причината е, че в тяхното тяло по принцип циркулира по-малко количество кръв, която много по-лесно може да се преразпредели в долните отдели на крайниците и тялото при разширяване на кръвоносните съдове под влияние на високата температура на околната среда.


 

Състоянието може да се срещне също така при бременни жени, както и при жени с изразен хранителен дефицит или при по-възрастните хора.

 

Кои са най-честите симптоми на ниското кръвно?

Ниското кръвно налягане върви ръка за ръка с някои неприятни симптоми, които обаче в диференциално диагностичен план могат да подсказват за много други заболявания. Най-често се срещат главозамайването, общата умора и неразположение, отпадналост, летаргия, апатия, шум в ушите, студени ръце и крайници и нарушения в съня, които водят до безсъние.

 

Често всички тези симптоми са общи с клиничната картина на някои от по-често срещаните неврологични заболявания, което налага много прецизна лекарска консултация и правилно провеждане на диетичен режим до разрешаване на проблема и преценяване дали той е топлинно обусловен или е начален сигнал за по-сериозна болести.

 

Според специалистите по кардиология и неврология симптомите идват поради влошена перфузия на мозъка с кръв. Те съветват през топлите дни да се прилагат контрастни душове с хладка вода, да се приемат повече течности и енергийни напитки.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Контрастните душове подобряват кръвообращението и предизвикват периферен вазоспазъм, което спомага кръвта да се изтласка от нейните депа в нискоразположените части на тялото нагоре по системното кръвообращение към сърцето и мозъка.

 

Спортните мероприятия, които включват колоездене, бягане, скачане на въже или плуване, също са особено подходящи, защото водят до повишено съкращаване на мускулите в долните крайници и респективно подобряват кръвоснабдяването на жизнено важните органи в човешкото тяло, което нормализира кръвното налягане и овладява неприятната клинична картина.

 

Освен това от особена важност е хората с по-ниско кръвно налягане и описаната клинична картина да се хранят достатъчно здравословно и балансирано, с което да си набавят максимално количество соли и минерали, жизнено важни за задръжката на течности в съдовото русло, освежаване на кръвната плазма и поддръжка на кръвно налягане в нормалните стойности.