Много модерни аксесоари съдържат никел под формата на сплав. Алергията предизвикана от никел представлява най-често срещаната контактна алергия. Специалисти смятат, че около 10% от населението страда от такъв вид сенсибилизация.

Сребристо-белият никел и неговите соли се срещат почти навсякъде в природата. В индустрията обикновено се използва като сплав и се открива преди всичко в бижутата, металните копчета, катарами на коланите и рамки на очила. Освен това металът се открива в импланти, козметика и дори хранителни стоки. Той е един от микроелементите в организма и поради това е необходим за правилното функциониране на органите и системите в човешкото тяло. Никелът се съдържа в уреазата - ензим, който способства за хидролизирането на уреята.

Никелът обаче си има и своите негативни страни: при 10% до 12% от населението той предизвиква контактна алергия. Хората, които са сенсибилизирани, реагират дори на малки количества от алергена. Характерни симптоми са сърбеж, зачервяване, оток, образуват се малки мехурчета и папули върху участъка от кожа, който е бил в досег с метала.
 

Алтернативите на никела...

Най-висока честотата на алергия към никел има сред младите жени. Причина за това е ранното пробиване на ушите, тъй като колкото в по-ранна възраст се започне използването на никелови бижута, толкова по-тежък е проблемът с този вид сенсибилизация. Специалистите препоръчват на засегнатите жени да носят бижута, изработени от висококачествени благородни метали като сребро и злато.

Колкото повече никел съдържа сплавта, толкова по-вероятно е чрез отделянето на пот, която има леко кисела реакция, при интензивен контакт с кожата, да предизвика освобождаване на никелови йони от материала.


NEWS_MORE_BOX


Етикетът „повърхност без никел“, който се поставя на някои бижута, не означава, че продуктите не съдържат никел. Този етикет показва само, че повърхностният слой на изделието не съдържа никел. Проблем може да възникне, ако се появят драскотини върху аксесоара и тогава материалът, обогатен с никел може да влезе в контакт с кожата.
 

Никелът се използва и в козметичната индустрия

Различни козметични продукти като сенки и спирали за очи също могат да съдържат никел. Обикновено се касае за количества, които нормално не могат да отключат алергия, но за някои много чувствителни хора използването на тези козметичните препарати носи проблем.

При съмнение за алергия към никел дерматолозите съветват да се направи епикутанен тест, при който на гърба в областта на скапулата, се залепва лепенка, съдържаща никелов сулфат. При алергия, организмът реагира след два до три дни. В такива случаи е достатъчно занапред да се избягва контакт с алергена.

Понеже някои хранителни стоки също имат наличие на никел, много от хората, които са алергични към този метал, се интересуват как да се предпазят и дали трябва да внимават за продуктите, с които се хранят. Истината е, че съдържанието на никел в хранителните стоки е толкова малко, че не би могло да стане причина за отключване на реакция на свръхчувствителност и не е нужно да подбираме с такава цел продуктите, които купуваме.