С възрастта рискът от развитие на рак на простатата при мъжете нараства. Колкото повече напредват годините, толкова рискът е по-голям. Критичният период, от който се отчитат случаите на заболяване, е навършването на 50 години.
Ракът на простатата е по-разпространен сред възрастните мъже над 65. Някои изследвания извеждат резултати, че при 80% от мъжете след 80 са налични някакви проблеми с простатната жлеза. Такива рядко се срещат при мъжете под 45, но те започват да се развиват с навършването на 40.
Възрастта обаче не е причина за рак и уголемяване на простатата при мъжете. Тя е само един от факторите. Действителната причина все още се смята за неизвестна. Иначе, други фактори за рака на простата са: генетични, начин на живот, прием на медикаменти...
 

1. Генетични фактори, наследственост...

Разглеждането на редица проучвания дава сериозни основания да се счита, че ракът на простатата е генетично обусловено заболяване. Например, то е много по-често срещано при негроидната, отколкото при европеидната и монголоидната раса. Рискът да се развие заболяването е два пъти по-висок, ако брат или баща страдат от него, и по принцип е завишен, ако то е било налично в рода.
Медицинската наука е открила, че носещите два специфични гена BRCA 1 и BRCA 2 – същите, които имат отношение и за развитието на рака на гърдата и яйчниците при жените – са изложени  на повишен риск от развитие на рак на простатата. В нови научни изследвания се намира още, че определени участъци от някои хромозоми – в 3,6,7,10,11,19 и Х – имат връзка със залагането на заболяването в организма.
 


2. Стил на живот, хранителен режим...

Заседналият начин на живот дава началото на множество различни заболявания, включително и на проблемите с простатата и рака на тази жлеза. И тук режимът на хранене е от съществено значение за отключването или не на заболяването. Например, известно е, че хранителният режим, характерен за населението от Средиземноморския регион, носи ползи в превенцията срещу рака на простатата. При тази диета се набляга на обилното на зеленчуци и морски деликатеси хранене, използването на зехтин при приготвянето на ястията и консумацията на много плодове, за сметка на месото. По същата причина вероятно проблемите с простатата и най-вече случаите на рак са най-рядко срещани в Япония, където населението изключително консумира морски деликатеси.
Най-полезните в тази връзка зеленчуци са броколите и карфиолът, както и всички от семейство кръстоцветни – зеле, брюкселско зеле, репички, ряпа, алабаш и др. Според някои изследвания соята, селенът, витамин Е, зеленият чай също имат полза за първичната профилактика на заболяването, но те не играят такава при вече налични неоплазии. Други събират негативни данни относно богатото на червено месо, мазнини (особено наситени и транс), млечни продукти, меню и недостига на витамин D.
Консумацията на мазнини, както и наличието им в организма - затлъстяването, носят повишен риск от рак на простатата, който се документира в десетки медицински проучвания.
И още, мастните клетки отделят и един особен хормон – лептин, който регулира апетита и обмяната на веществата. По-високите му нива са причина за редица здравословни проблеми, включително и рака на простатата. Такива опасни, завишени стойности на хормона се намират при мъжете със затлъстяване.
По отношение на двигателния режим – редовните умерени спортни занимания, упражненията за разтягане, йога, медитацията помагат в борбата срещу проблемите с простатата.
 

3. Висок тестостерон, алкохол, цигари...

От друга страна високите нива на един друг хормон – тестостерон – също дават индикации за опасност от заболяването. Такива по принцип не се срещат при мъжете с наднормено тегло и прекомерно наличие на мастни тъкани, а напротив. Това е и една от причините да не се пребягва до терапия с тестостерон при възрастни мъже, въпреки че има данни, че приемът му се отразява благоприятно на мускулната маса и сила, включително и на сърцето при тях. С напредването на възрастта количеството на синтезирания от организма тестостерон намалява.
 

NEWS_MORE_BOX

Освен когато става въпрос за патология, повече тестостерон, според данни от изследвания, се отделя от организма при прекомерна консумация на алкохол, което налага мъжът да има „едно на ум“.

Пушенето също е рисков фактор за бързоразвиващи се туморни формации и други проблеми с простатата, които се отчинат много повече, в сравнение с неизползващите тютюна.
 

4. Половопреносими заболявания...

Според изследване на Мичиганския университет в САЩ гонореята при мъжете значително повишава риска от рак на простатата по-късно в живота. Скоро екип изследователи от Вашингстонския университе пък открива механизма, по който инфекцията с трихомони допринася за раковото израждане на клетките на жлезата.
Безопасният секс по принцип не само предпазва от нежелана бременност и половопреносими инфекции, той предпазва и от вредите, които могат да нанесат те на организма в дългосрочен план.
 

5. Медикаменти, добавки, кадмий...

Употребата на някои лекарства също се свързва с развитие на рак на простатата. Такива са противовъзпалителните средства, статините.

 

Изследователи от Харвардския университет и университета Уисконсин откриват, че прекомерното наличие на калций в кръвта е риков фактор за туморно израждане на тъканите на простатата.
Необходимото количество калций за здрави кости и зъби варира между грам – грам и половина дневно. Заради новооткрития риск мнозина американци вече избягват да взимат повече от 1 г калций. Въпреки това според статистически данни случаите на рак на простатата все още са много.

 

Ракът на простатата е по-чест при някои професии, при които има излъчване на кадмий. Производствата на батерии, гуми и каучук, използването на оксижен и излагането на тежки метали, залага проблеми с простатата при не малко число сред работниците.