Хората с генетична вариация могат да забавят активността на ХИВ вируса, предизвиквайки у него мутация, която да потисне потентността му при предаването на друг индивид.

Както всеки вирус, така и този на СПИН, не може да се репликира извън клекта. За да атакува такава и да я използва за тази цел, вирусът обаче трябва да се справи с някои 'изисквания'. Особеност при заразяването със СПИН е наличието на генетичната система HLA. Някои вариации на последната могат да предразположат вирусната генетична информация към мутиране, а това да се отрази на репликационните способности, обясняват Каролин Уилямсън и Салим Абдул Карим от Центъра за СПИН програма и научни изследвания в Южна Африка. Това води и до по-бавна прогресия на болестта, а при инфектиране на друг индивид, тази закономерност остава, независимо от неговия HLA-генотип.

Проучването на Уилямсън показва, че пациентът може да има по-добра прогноза, бивайки заразен с вирус, носител на определени генетични последователности. При наблюдението на лица, заразени именно с такива щамове, се отркива покачване на CD4 T-клетките и понижаване на нивото на вирусните частици в хода на лечението. Целта на последното е именно тази, а от там и предоставяне възможност на имунната система да се възстанови и бори с болестта.