Какви са нежеланите реакции на антинеопластичното лечение?

Нежеланите реакции на антинеопластичните лекарства варират в зависимост от видовете лечение и дозата, както и от общото здравословно състояние на пациента. Като група, някои видове антинеопластици се понасят по-добре от други, но обикновено не могат да бъдат заменени.

 


Една от целите на терапията е да бъдат поддържани възможно най-ниски страничните ефекти на антинеопластичните лекарства, затова лекарят трябва да бъде уведомен от пациента, ако страничните ефекти са проблематични за него. Типичните странични ефекти на химиотерапията включват:

 • Умора;
 • Болка;
 • Рани в устата;
 • Храносмилателен дистрес, включително гадене, повръщане, диария и запек

Антинеопластичната имунотерапия може да бъде инжектирана или вливана. Това може да причини:

 • Реакция, когато лекарството навлиза в тялото;
 • Грипоподобни симптоми;
 • Храносмилателни проблеми;
 • Повишен риск от инфекция;
 • Ефекти върху бременността и плодовитостта.

Много антинеопластични терапии могат да причинят проблеми с бременността и плодовитостта. Жените, приемащи антинеопластични лекарства, са изложени на повишен риск от безплодие, спонтанен аборт или ефекти върху плода, водещи до вродени (налични при раждането) увреждания.

 

Нежеланите реакции при антинеопластичната хормонална терапия зависят от вида на хормона, който лекарството нарушава. Например, лекарства, които намаляват естрогена, могат да причинят:

 • Загуба на костна маса;
 • Остеопороза (прогресивно изтъняване на костите);
 • Фрактури

Страничните ефекти на антинеопластичното лъчелечение включват умора, кожни промени и други нежелани реакции в зависимост от целевата част на тялото. Честите нежелани реакции на таргетната антинеопластична терапия включват храносмилателни проблеми и проблеми с черния дроб.

Токсични ли са антинеопластиците?

Антинеопластичните лекарства често са токсични. Химиотерапиите, например, убиват всички бързо растящи клетки и засягат други клетки в тялото, които не са ракови. Това може да включва клетките на лигавицата на храносмилателния тракт и клетките, отговорни за растежа на косата.

 

Пациентите, които се лекуват от онкологични заболявания, не са единствените, при които има излагане на токсични антинеопластични лекарства. Лицата, които работят с тези лекарства за лечение на пациентите, могат да бъдат изложени на тях и да имат последици за здравето, включително:

 • Кожни обриви;
 • Безплодие, спонтанен аборт и бебета с вродени увреждания;
 • Левкемия и други видове рак

Рискът, от излагането на такива медикаменти, зависи от това на какво количество от дадено лекарство е експозициониран медицинският работник и колко токсично е то. В зависимост от антинеопластичните лекарства, е възможно също да бъдат получени инструкции как да бъдат предпазени другите лица в домакинството на пациента от излагане на лекарството.

Как трябва да бъдат приемани антинеопластични средства?

Антинеопластични лекарства трябва да бъдат приемани според препоръките на лекаря. Използваните лекарства и дози се различават в зависимост от заболяването, което се лекува и от това колко напреднало е състоянието.

 

Възможно е да се наложи посещение на специална клиника за инфузии (вливания) за дози химиотерапия или инфузии на имунотерапия или лекарства за таргетна терапия. Може пациентът да се нуждае от специални процедури, за да се подготви преди лъчелечение.

 

Терапията при рак може да бъде изтощителна, но за щастие това често са краткосрочни лечения. Ако възникнат проблемни странични ефекти, е важно консултирането със специалист, който може да намали дозата или да предложи друго лекарство.

 

При прием на антинеопластични средства, грижата за себе си е от решаващо значение. Тези лекарства могат да бъдат тежки за понасяне от тялото. По време на лечението приемът на вода, консумацията на здравословни храни, леките физически усилия през деня, като разходка или йога, и пълноценният сън са от важно значение. Препоръчително е да бъдат намалени стресовите фактори в работата и семейството; това може да включва вземане на отпуск от работа. Не бива да бъде забравяна и грижата и за психичното здраве.

 

Референции:
1. Centers for Disease Control. Hazardous drug exposures in health care
2. National Cancer Institute. Definition of antineoplastic
3. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Antineoplastic agents
4. Verywell Health. Weighing the Pros and Cons of Antineoplastic Drugs