Какво представлява невродермитът?

Невродермитът (neurodermitis circumscripta) представлява състояние на кожата, което се проявява със сърбящ участък от кожата. При разчесването на този участък, той става по-сърбящ, защото чесането може да раздразни нервните окончания в кожата и да влоши сърбежа. Този цикъл на сърбеж и разчесване кара засегнатата кожа да стане удебелена и твърда. Може да се развият няколко сърбящи петна, обикновено по шията, китките, предмишниците, краката или аналната област.


Невродермитът, известен също като лихен симплекс хроникус не е животозастрашаваща или заразна болест, но сърбежът може да бъде толкова интензивен или повтарящ се, че да наруши съня, сексуалната функция и качеството на живот на човек.Прекъсването на цикъла на сърбеж на невродермит е предизвикателство и невродермитът обикновено е състояние, което остава през целия живот. Успехът на лечението зависи от противопоставянето на желанието за триене или разчесване на засегнатите области. Лекарствата без или с рецепта могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Също така трябва да бъдат идентифицирани и елиминирани факторите, които могат да влошат проблема.


Какви са симптомите на невродермит?

Признаците и симптомите на невродермит включват:

  • Сърбеж в участък или участъци от кожата;
  • Твърда и люспеста структура на засегнатите области;
  • Повдигнати, груби петна, които са червени или имат по-тъмен цвят от останалата част от кожата

Състоянието засяга области, които могат да бъдат достигнати за разчесване - главата, шията, китките, предмишниците, глезените, вулвата, скротума или ануса. Сърбежът, който може да бъде интензивен, може да идва и да си отива или да бъде непрекъснат. Може разчесването да става по навик и докато човек спи. Лекар трябва да бъде посетен в следните случаи:

  • При многократно разчесване на един и същ участък от кожата;
  • Сърбежът пречи на съня и качеството на живот на пациента;
  • Кожата стане болезнена или изглежда инфектирана и се появи треска

Какви са причините за невродермит?

Причината за възникването на невродермит е неизвестна. Постоянното триене и чесане, характеризиращи състоянието, може да започнат с нещо, което просто дразни кожата, като тясно облекло или ухапване от насекоми. При чесане на областта, сърбежът се увеличава.


В някои случаи невродермитът е свързан с хронични кожни заболявания - като суха кожа, екзема или псориазис. Стресът и безпокойството също могат да предизвикат сърбеж.


Кои са рисковите фактори при невродермит?

Смята се, че невродермитът се среща при около 12% от населението. Някои фактори могат да повлияят на риска от развитието на невродермит, те включват:

  • Пол и възраст. Жените са по-склонни да развият невродермит в съотношение 2:1 спрямо мъжете. Състоянието е най-често срещано за хората на възраст между 30 и 50 години.
  • Други състояния на кожата. Хората с лична или фамилна анамнеза (история за заболяване в семейството) за дерматит, екзема, псориазис или други подобни кожни заболявания са по-склонни да развият невродермит.
  • Тревожни разстройства. Тревожността и стресът, обсесивно-компулсивните разстройства могат да предизвикат сърбежа при невродермит. Сърбежът понякога продължава дори след като стресът отслабва или спира.
  • Носенето на тесни дрехи, особено ако материалът е синтетично влакно, като полиестер или изкуствена коприна. Тези фактори могат да причинят свръхреакция и сърбеж на чувствителната кожа.

Какви са усложненията при невродермит?

Постоянното разчесване може да доведе до образуването на рана, бактериална инфекция на кожата или трайни белези и промени в цвета на кожата и косопад, при сърбеж и разчесване на скалпа.


Библиография:
American Academy of Dermatology. Neurodermatitis
National Eczema Association. Lichen Simplex Chronicus. Neurodermatitis
Liao YH, et al. Increased risk of lichen simplex chronicus in people with anxiety disorder: A nationwide population-based retrospective cohort study. British Journal of Dermatology