Ангина пекторис повече е позната като нестабилна стенокардия  или „гръдна жаба“. При нея се описват оплаквания на дискомфорт, тежест, налягане, болка, парене, притискане, стягане и болки в гърдите, характерни за коронарното сърдечно заболяване. Често заболяването е взимано погрешно за стомашно разтройство.
 

Симптомите на ангина пекторис се усещат в областта на гърдите, като болките ирадират към раменете, ръцете, врата и гърлото, челюстите и гърба.


При наличието на тези симптоми е необходимо да се вземат предписаните от лекаря медикаменти. Засегнатият трябва да разпознае дали силата на симптомите са същите, както преди или се влошават. 


При положение, че няма поставена диагноза, то лечение следва да бъде предписано веднага.
 


Какво причинява ангина пекторис?
Нестабилна стенокардия се получава, когато намалява притокът на кръв в областта на сърцето. Това ограничава доставянето на кислород и други жизненонеобходими вещества към мускулните клетки на сърцето. При това състояние сърдечният мускул използва алтернативен, по-малко ефективен начин на подхранване, така че да изпълнява функциите си.  Вторичният продукт, който се използва при този процес е млечната киселина, която се съдържа в мускулите. Силното й отделяне обикновено предизвиква болка. 
 


Какви са видовете ангина?
Стабилна ангина. Болката може да се предвиди. Появява се по време на физически упражнения и състояние на екстремен емоционален дистрес.
 Нестабилна ангина. Възприема се като признак за предстояща сърдечна атака. Болката при нестабилната ангина е различна от болките в гърдите, които обикновено се изпитват от страдащите от стенокардия.
Ангината се среща по-често в състояние на покой, силно и продължително. Въпреки че състоянието се овладява с прием на медикаменти, то е нестабилно и може да прогресира в сърдечна атака. Налага се по-интензивна медикаментозна терапия или специални процедури.
 


Атипична ангина (Prinzmetal). Появява се в състояние на покой, по време на сън или излагане на ниски температури. В този случаи симптомите са причинени от намален приток на кръв към сърцето и спазъм на коронарната артерия.
 


По-голяма част от пациентите с това заболяване страдат и от коронарно заболяване. Мускулният спазъм може да доведе до блокаж на притока на кръв.

 

Продължението