Първа част на материалаВинаги ли ангината или стенокардията е свързана с коронарно заболяване?
Ангина може да се срещне и в случаите, когато не се страда от коронарно заболяване. Повече от 30 % от болните с ангина са със сърдечен  порок, стеноза на аортната клапа, при който аортният клапен отвор е стеснен. Това възпрепятства изтласкването на кръв от сърцето към аортата.


От ангина могат да страдат и хора с анемия, тъй като кръвта им не е богата на кислород. При хората с нараснал сърдечен мускул също се наблюдава недостиг на кислород в кръвта.

 
Как се развива заболяването?
За да бъде направена точна преценка на състоянието, лекарят ще зададе серия от въпроси, с помощта на които ще определи симптомите и какви са рисковете в индивидуалния случай. Провеждат се серия от тестове за инструментална диагностика: електрокардиограма, ехокардиография, ехокардиограма и др.


Лечение
Лечението се назначава според индивидуалния случай, увреждания на сърцето и свързани заболявания. При повечето болни с медикаментозната терапия и някои промени в начина на живот се постига контролиране на симптомите.
Налага се придържане към здравословен начин на хранене, консумация на храни с ниско съдържание на холестерол, повишаване на двигателната активност, отказ от тютюнопушене, контрол на диабета и високото кръвно налягане.


Медикаментозната терапия цели да осигури приток на повече кислород. Включва бетаблокери, нитрати, калциеви блокери и ранолазин.


Предписват се и други лекарства, които могат да блокират притока на кръв към сърцето, антикоагуланти. При сериозна или влошаваща се стенокардия лекарят определя методите, чрез които да се „отворят“ артериите: ангиопластика, поставяне на стент, байпас и др.


Какво да правя при сърдечни болки в гърдите?
При симптоми на стенокардия преустановете дейността, която извършването в момента и си наложете почивка.


При положение, че имате нитроглицерин, сложете таблетка или пръснете със спрея под езика (има форми на нитроглицерин под формата на спрей, не само на таблетки). Останете в покой за 5 минути.


При положение, че симптомите не отшумят за 5 минути, вземете втора доза нитроглицерин.


Ако след третата доза и 15 минути, състоянието ви не се подобри се свържете със спешна помощ.


Ако изпитвате признаците на сърдечен пристъп не отлагайте да потърсите бърза помощ. Не предпиемайте шофиране към болницата. Вземете аспирин. Бързото получаване на медицинска помощ при сърдечен пристъп намалява процента увреждане на сърцето.


Пристигайки, спешният екип веднага пристъпва към действия, които да запазят сърцето. Те включват получаването на медикаменти и кислород.


Трябва да запомните
При положение, че страдате от стенокардия в себе си винаги носете нитроглицерин. Нитроглицеринът трябва да се съхранява в плътно затворена опаковка без достъп до светлина, не се излага на влага или прекалено сухи атмосферни влияния. Проверявайте срока на годност. При положение, че медикаментът е отворен, годността му е до три месеца. Спрей формите са по-трайни и се сменят два пъти в годината.