Болестта на Крон (Crohn) е хронично възпалително заболяване на червата, при което се появяват язвени изменения на храносмилателния тракт.

 


Възпалителните процеси могат да засегнат всяка една част на храносмилателния канал, като се започне от устната кухина и се стигне до дебелото черво и ануса. Най-често, подуване и образуване на язви се наблюдава при тънките черва, разположени в долната дясна област на корема т. нар. илеум.
 


 

Язвените изменения, характерни за болестта на Крон се дължат на възпалителните процеси, които засягат както повърхностните, така и по-дълбоко разположените тъканни слоеве на храносмилателния тракт.
 

 

Все още не са изяснени точните причини за появата на заболяването. Смята се, че има генетична предразположеност за възникване на възпалителните процеси.
 

 

Предполага се също, че в основна причина за болестта на Крон е вирусна или бактериална инфекция, нарушаваща функциите на имунната система. Специалистите обясняват, че заболяването трудно се поддава на лечение, тъй като възпалителния процес продължава и след  елиминиране на инфекциозния агент.  
 


Заболяването засята с еднаква честота и мъжете и жените, и се проявява предимно при хора на възраст между 15 и 40 години.


Симптоми, при които е желателно да си консултирате с лекар са:

  • коликообразна коремна болка, локализирана в областта около пъпа
  • липса на апетит
  • рязка загуба на тегло
  • диария
  • болка при дефекация
  • наличие на кръв в изпражненията

 


Макар и по-рядко, се наблюдават и други симптоми като общо неразположение и отпадналост, висока температура. При децата, заболяването води до липса на важни за развитието им химични вещества и  протича с изоставане в растежа и по-късно полово съзряване.

 


При съмнения за болест на Крон, е важно да се направи преглед от специалист, който да постави диагнозата и да препоръча най-доброто лечение, съобразено с  тежестта на симптомите, общото състояние на пациента и неговата възраст.
 

 

При поставяне на диагнозата, могат да се направят и редица изследвания като:

  • изследване на кръвта - При изследване на кръвта се търсят белези на заболяването, като изменения в морфологията и честотата на различни кръвни клетки.

Повишеният брой на белите кръвни клетки е признак на възпалително заболяване, а пониженият брой на червените кръвни клетки (еритроцити) – на анемия.

  • изследване на фекалии - Често, тестът за окултно кървене е позитивен.
  • рентгеново изследване на стомашно- чревния тракт с бариева каша.
  • ендоскопски оглед на храносмилателния тракт - Това изследване дава възможност за биопсия - вземането на проба от лигавицата на изследвания участък и микроскопско изследване на тъканта.


При леките, неусложнени форми се назначават лекарства от групата на салицилатите и антибиотици. При изразен възпалителен процес в терапията се включват и кортикостероиди.


При болните с особено тежко клинично протичане се използват и имуносупресори за постигане на контрол върху хода на болестта.
 


При неуспех от медикаментозното лечение и при рецидивиращи оплаквания, може да се пристъпи и към хирургична лечение.
 


Ако болестта на Крон не се лекува своевременно и адекватно, съществува риск от усложнения като чревна непроходимост, разязвявания, и дори от развитие на рак.

 


 При неовладяване на възпалителните процеси е възможно, да се наруши целостта на чревната стена и да се образуват канали (фистули) между съседни чревни бримки или между тънкото черво и други, разположени в съседство органи.
 


Лекарите предупреждават, че веднъж възникнало заболяването се проявява в различна степен през целия живот. Медикаментозната терапия може да овладее състоянието и да намали пристъпите,  но не води до пълно излекуване.
 


За да се избегнат неприятни усложнения и влошаване на състоянието, е препоръчително да се правят редовни контролни прегледи при специалист.Важно е, да се спазва подходящ хранителен режим, който да  облекчава функцията на стомашно-чревния тракт. Храната трябва да е с ниско съдържание на баластни вещества, да се избягва употребата на млечни продукти. Препоръчва се употреба на храни с високо белтъчно съдържание, богати на желязо, калций, магнезий, витамини В 12, D и K.