Какво представлява мастоидитът?

Мастоидитът е сериозна инфекция на брадавицовидния израстък (procesus mastoideus) на слепоочната кост, който се намира зад външния слухов отвор. Това състояние е рядко, но може да бъде животозастрашаващо без лечение. Симптомите на мастоидит включват подуване зад ухото, изтичане на гной от ухото, пулсираща болка и намален слух.

 


Обикновено причината за мастоидит е нелекувана или устойчива на антибиотици ушна инфекция, която може да се разпространи в околните структури, включително брадавицовидния израстък. Без ефективно антибиотично лечение бактериалната инфекция може да продължи да се разпространява в костите на черепа и е възможно да премине чрез кръвта до органи, включително мозъка. Инфекциите на средното ухо често са причина за мастоидит. Тези инфекции са най-чести при бебета под 2-годишна възраст.

Какви са симптомите на мастоидит?

Симптомите на мастоидит могат да започнат, след като симптомите на ушна инфекция изглежда са отминали или може да изглежда, че ушната инфекция се е влошила. Когато при бактериална ушна инфекция се развият нови симптоми, дори докато се приемат антибиотици, лекарят може да изследва пациента за мастоидит. Симптомите включват:

  • Интензивна, пулсираща болка в или около ухото;
  • Гной или други течности, изтичащи от ухото;
  • Треска;
  • Подуване зад или под ухото;
  • Зачервяване зад ухото;
  • Лоша миризма, идваща от ухото;
  • Ухото изглежда, че стърчи повече или е изпъкнало напред;
  • Проблеми със слуха, като звънене в ушите;
  • Болка, която може да изглежда непропорционална

При някои лица подуването, което мастоидитът причинява се подобрява, но след това се влошава. Важно е да не бъде приемано, че инфекцията отминава, когато симптомите леко се подобрят. Без лечение мастоидитът може да причини кръвни съсиреци или да прерасне в сепсис, инфекция на кръвта, която може да бъде животозастрашаваща. Всеки пациент с мастоидит или ушна инфекция и объркване, висока температура, значителна слабост или подуване в област на главата се нуждае от спешна медицинска помощ.

Какви са причините за мастоидит?

Инфекциите на ушите и особено инфекциите на средното ухо (среден отит) са най-честата причина за мастоидит. Без ефективно лечение патогенните бактерии могат да се разпространят. Това е възможно да стане, например, ако даден пациент спре курса на лечение, преди той да е приключил. Това може да се случи и ако бактериите са резистентни към предписаните антибиотици.

 

По-рядко, анормален растеж на кожни клетки в средното ухо, наречен холестеатом, може да причини запушване, което позволява на бактериите да се размножават и води до мастоидит. Холестеатомите също понякога причиняват полипи в ушите, които могат да доведат до по-нататъшно запушване.

Какви са лечението и профилактиката при мастоидит?

Обикновено мастоидит се диагностицира след вземане предвид симптомите, включително появата на подуване около ухото. Кръвно изследване или компютърна томография могат да помогнат, за да бъдат изключени други състояния.

 

Антибиотици
Обикновено се прилагат антибиотици  за лечението на мастоидит. Повечето пациенти се налага да получат лечение чрез интравенозна инфузия, което обикновено изисква хоспитализация. Ако първият курс на лечение не успява да излекува инфекцията, лекарят може да назначи микробиологично културелно изследване, за да бъде определен вида на бактериите, причиняващи инфекцията. След това може да бъде предписан различен курс на антибиотици.

 

Оперативно лечение
Първият подход при операция за лечение на мастоидит често е миринготомия. Това включва 2-3 mm разрез в тъпанчевата мембрана и източване на течността. При деца тази процедура може да включва поставяне на тръбичка в тъпанчето. Пациентът също се нуждае от перорални или интравенозни антибиотици.

 

При поява на усложнение като кръвен съсирек или абсцес, подута маса от заразена течност, лицето може да се нуждае от мастоидектомия. Тази операция включва отстраняване на инфектираната част на брадавицовидния израстък (procesus mastoideus), а ако има абсцес, може да се наложи дрениране на течността.

 

Предотвратяване на ушни инфекции
Най-добрият начин за предотвратяване на мастоидит е получаването на ефективно лечение при всякакви ушни инфекции. Ако лекарят предпише антибиотици, изключително важно е пациентът да премине през целия курс на лечение според дадените му инструкциите, дори ако симптомите изчезнат по време на лечението. Приемането само на частична доза антибиотици улеснява връщането на инфекцията. Пациентът не бива да приема стари антибиотици, останали от предишно заболяване. Приемането на правилните антибиотици за всяка инфекция е от решаващо значение.

 

За да бъде намален риска от развитие на отит, не бива да бъде забравян редовното и ефективно миене на ръце и избягване на контакт с лица, които не се чувстват добре. Всеки човек с отслабена имунна система, която може да се дължи на ХИВ, диабет или определени лечения, трябва незабавно да посети лекар при всякакви признаци на инфекция.

 

Референции:
1. ScienceDirect. Abid, W., et al. (2014). Management of acute mastoiditis in children. A retrospective study and literature review
2. Lahey Health. Myringotomy
3. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Sahi, D., et al. (2021). Mastoiditis