Какви са рисковите фактори при нефректомия?

Нефректомията, която представлява операция за отстраняване на бъбрека или част от неговата тъкан, е безопасна процедура, но както при всяка операция, тя носи потенциален риск от усложнения, като:

  • Кървене;
  • Инфекция;
  • Нараняване на близките органи.

Рядко нефректомията може да доведе до други сериозни проблеми. Дългосрочните усложнения от нефректомията са свързани с потенциалните проблеми от живеенето с по-малко от два напълно функциониращи бъбрека. Въпреки че общата функция на бъбреците намалява след нефректомия, останалата бъбречна тъкан обикновено работи достатъчно добре, за да осигури пълноценен живот.Проблемите, които могат да възникнат при намалена функция на бъбреците в дългосрочен план включват - високо кръвно налягане (хипертония) и хронична бъбречната недостатъчност.


Потенциалните рискове и усложнения зависят от вида операция, причините за операцията, цялостното здраве на пациента и много други проблеми, включително хирургическа експертиза и опит.


Как се извършва нефректомията?

Нефректомията се извършва по време на обща анестезия на пациента, като на него му се дава упойка преди операцията. Слага се уринарен катетър, който да извежда урината от пикочния мехур, поставен преди операцията.


Някои хора, които се нуждаят от нефректомия, са подходящи за лапароскопска хирургия за отстраняване на бъбрека, която е минимално инвазивна. Лапароскопската хирургия включва използването на лапароскоп (камера, подобна на пръчица), който се прекарва през коремната стена чрез серия от малки разрези. Тя се използва за оглед на коремната кухи.


Лапароскопията постига същите резултати като традиционните хирургични техники и може да се използва както за радикална, така и за частична нефректомия. Тя е също така е предпочитаният метод за нефректомия на донори при бъбречна трансплантация.


Предимствата на лапароскопската хирургия включват:

  • По-кратко време за възстановяване;
  • По-кратък болничен престой;
  • По-малки разрези;
  • По-малко следоперативни усложнения.

Лапароскопската нефректомия изисква специални умения за изпълнение и не е налична във всички болници. Също така, дали можете да се направи лапароскопска операция, зависи от състоянието и цялостното здраве на пациента.


При откритата нефректомия, хирургът прави разрез в областта на корема. Може да се наложи да се премахне ребро за извършване на процедурата. Уретерата и кръвоносните съдове се отделят от бъбрека посредством разрез и той се отстранява. След това разрезите се затварят чрез шевове.


Какви са грижите при възстановяване от нефректомия?

След операцията е важно да се следи кръвното налягане, електролитите и баланса на течностите. Тези телесни функции се контролират отчасти от бъбреците. Уринарен катетър извежда урината от пикочния мехур за кратко време по време на възстановяването.


Възможно е да има дискомфорт и изтръпване в близост до областта на разреза. След хирургичната процедура, по време на възстановителния период, се дават обезболяващи средства, според нуждите на пациента.


Престоят в болницата е различен, в зависимост от използвания оперативен метод и причината за нефректомия. Трябва да се избягва напрегната активност и повдигането на тежки предмети в продължение на поне 6 седмици след операцията.