Грипът...
Грипът е респираторна вирусна инфекция, която се предава по въздушно-капков път от човек на човек. Вирусът се пренася от идващи от белите дробове секрети от носната и устната кухина, при действия като кихане, кашляне, говор. Медицинското наименование е инфлуенца.
Грипът е респираторна инфекция, което означава, че се развива в белите дробове. Респираторните инфекции причинени от други вируси често погрешно се определят като грип. Инфлуенца води до висока температура, общо неразположение и болезнени усещания, които са много по-силно изразени, отколкото при останалите респираторни вирусни инфекции.Грипните вируси са три типа – А, В и С. Тези от тип А и В водят до масово сезонно заболяване през студеното полугодие всяка година и са причина за епидемии. Тип С обикновено причинява или леко респираторно заболяване или симптомите му въобще не се усещат от засегнатия. Не води до епидемии.Вирусите от тип А се разделят на субтипове. Разликата идва от състава на белтъчната им обвивка – едните от тях носят белтъци, наречени хемаглутинин (H), известни са 16 разновидности; другите – неуроминидаза (N), които са 9 на брой.Грипът H1N1, придобил популярност като „свински“, е нова разновидност на вирус от типа А, чиято повърхност е различна от останалите разновидности. Този грип не без основание се нарича „свински“ в цял свят – много от гените му наподобяват във висока степен грипните вируси, разпространени сред свинете, но същевременно е различен от грипните вируси при тези животни.

За първи път новият грипен вирус H1N1 се появи в Мексико през април 2009 г. и се разпространи бързо след населението като взе човешки жертви. Това е мутирала разновидност, която се предава от човек на човек, за разлика от характерния за свинете вирус. Все още не е напълно ясно защо вирусът се разпространява толкова бързо между човешката популация.Да се ваксинираме ли срещу грип?
Грипните вируси са силно заразни и водят до сериозно респираторно заболяване. Докато при останалите респираторни инфекции симптомите се понасят от по-голяма част от засегнатите и се запазва работоспособността им, грипът разстройва организма до степен, в която се налага домашно лечение. Грипното заболяване е с потенциал бързо да се усложни. Създава условия за вторични бактериални инфекции, които са не по-малко опасни. Комбинираната вирусна и бактериална инфекция нарушава сериозно функциите на белите дробове и организма, което може да е фатално при възрастните над 65 години и децата. Именно по тези причини се налага предприемане на профилактични мерки срещу грипно заболяване, особено сред рисковите групи чрез ваксиниране. Въпреки че съществуват медикаменти, които се прилагат при лечението на болния от грип, те не са така ефективни, както противогрипната ваксина. Освен това, за да дадат желания резултат, приемът им следва да започне до 24-48 часа след появата на първите симптоми на грип.


В продължението: противогрипната ваксина