Как се образуват натъртванията?

Натъртванията или синините са естествен резултат от удар по кожата, който причинява уреда на капилярите (малките кръвоносни съдове), които се намират в близост до повърхността на кожата.


Увредените капиляри изпускат кръв в околните тъкани, което причинява чувствителност и потъмняване на кожата.В процеса на излекуване, тялото абсорбира тази изтекла кръв, като това е и причината видът на натъртването да се променя с течение на времето. Всъщност, може приблизително да бъде отгатнато колко стара е синината, както и времето на лечебния процес, само по цвета на натъртването.


Натъртването обикновено трае от 2 до 3 седмици от появата му. Някои натъртвания отнемат повече време за заздравяване. Това зависи както от тежестта на нараняването, така и от това къде по тялото се е получила синината. В някои части на тялото, особено крайниците, натъртванията могат да заздравеят по-бавно.


Какво може да се очаква при натъртване?

Трябва да бъде взето предвид, че промяната на цвета на натъртването в друг е много постепенна, като има различни нюанси на тези цветове.


Също така трябва да бъде взето под внимание, че точните срокове варират при различните хора и степени на натъртване, както и цветове могат да изглеждат различно в зависимост от цвета на кожата на пациента.


Розов и червен цвят на кожата при натъртване


Веднага след удар кожата може да изглежда розова или червена и може да бъде забелязано, че зоната около натъртването също е подута и чувствителна на допир.


Син и тъмно лилав цвят на кожата при натъртване


В рамките на един ден след удара натъртената кожа потъмнява до синьо или лилаво. Това се причинява както от слабото доставяне на кислород, така и от подуването на мястото на натъртване. В резултат на това хемоглобинът, който обикновено е червен, започва постепенно да се променя в син. Това потъмняване може да продължи до петия ден след нараняването.


Бледозелен цвят на кожата при натъртване


Около шестия ден натъртването започва да изглежда зеленикаво на цвят. Това е знак за разграждането на хемоглобина. Това също означава, че лечебният процес е започнал.


Жълт и кафяв цвят на кожата при натъртване


След седмия ден от нараняването, натъртеното място започва да изсветлява до бледожълт или светлокафяв нюанс. Това е последният етап от процеса на реабсорбция от страна на тялото на това, което е останало то кръвоизлива. Натъртването няма да промени цвета си отново, а вместо това постепенно ще започне да изчезва.


При по-тъмна кожа


Различните цветове на кожата при натъртване могат да бъдат по-трудни за определяне при хората с по-тъмна кожа и натъртването може да бъде по-трудно за наблюдение.


Общо казано, хората със среден тон на кожата са склонни да имат повече червени и жълти нюанси на кожата при натъртване, отколкото хората със светъл или тъмен тон на кожата. Хората с по-тъмна кожа може да имат синини с по-тъмен цвят.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Nuzzolese E, et al. The development of a colorimetric scale is a visual aid for the bruise age determination of bite marks and blunt trauma
National Health Service (NHS). What are bruises
Healthline. The Colorful Stages of Bruises: What’s Going on in There?