Има вероятност вирусите, които водят до настинка, да „отключват“ диабет тип 1, показва нов научeн анализ.

При анализа на данни от предишни изследвания австралийски изследователи откриват връзка между случаите на инфекции с ентеровируси и развитие на диабет тип 1. Десет пъти по-вероятно е децата с диабет преди това да са прекарали ентеровирусна инфекция, е констатацията на екипа.

По думите на проф. Мария Грейг от Детската болница към Института по Ендокринология и диабет в Сидни, тезата, че ентеровирусите имат връзка с изявата на диабет тип 1 не е нова. Тя битува в медицинската общност от 40-50 години. Резултатите от изследването само показват правилността на тази хипотеза, което би следвало според Грейг да даде началото на изследвания, които да установят процеса и евентуално да намери начин за предпазване на този отключващ механизъм, дори ако това налага ваксиниране.

В онлайн изданието на сп. BMJ се описва как чрез мета-анализ се преразглеждат данните на 4 448 души за установяване на връзката между диабет тип 1 и прекарана ентеровирусната инфекция. В данните се отличават многото случаи на деца с диабет, прекарали преди заболяването си среща с вируси като coxsackievirus B.

Диабет тип 1 се развива в следстие на комбинация от генетична предразположеност, особености на имунната система и излагане на определени фактори на околната среда. Ентеровирусните инфекции са често срещани при децата. Обикновено заразяването с тях води до заболяване, което описваме като настинка или грип – с температура, мускулни болки, възможен е и обрив и дори менингит.

В световен мащаб случаите на диабет тип 1 сред децата, особено на възраст под 5 години, се увеличават.

Все още обаче не е ясно дали ентеровирусите отключват заболяването или ускоряват процеса и дали упоритата инфекция или хроничните инфекции имат негативното действие спрямо диабета. Възможно е и обратното предположение, хората с диабет тип 1 да са по-предразположени към инфекции с тези вируси.

От друга страна връзката между ентеровирусните инфекции и диабет тип 1 предоставят възможност да се развие нова превантивна и терапевтична стратегия за борба с коварната болест, казва проф. Дидиер Хобер, вирусолог от Университета Лил във Франция.

Неяснотите по темата само показват колко медицината все още не е наясно с причините за възникването на диабет тип 1.

Диабет тип 1 е заболяване, при което организмът не произвежда инсулин, жизненонеобходим хормон, който осигурява усвояването на захарта в кръвта.
Високите стойности на кръвна захар са причина за възникване на сериозни усложнения като сърдечни, бъбречни заболявания, загуба на зрение, крайници и ранна смърт. Състоянието се контролира с въвеждането на инсулин и диетичен режим, който поддържа стойностите й в норма.


При диабет тип 2, който е далеч по-разпространен, организмът синтезира инсулин, но процесът на отделяне и усвояването му е нарушен. За разлика от тип 1, диабет тип 2 е свързан с прехранване и липса на двигателна активност.