Хрема, кашлица, главоболие, вероятно и повишена температура, чувствате се отпаднали и безпричинно уморени...

 

Симптомите много наподобяват настинка, но могат да показват и грип. Как да ги разпознаем вярно?


 

1. Причинителите и в двата случая са вируси, но...

И настинката и грипът са респираторни инфекции, но те се причиняват от различни вируси. Настинката се дължи на срещата ни с един или няколко вида от групата на риновирусите, чието число достига 200, докато грипът се дължи на няколко на брой грипни вируси.

 

Грипът за разлика от настинката се развива по-интензивно, той е по-силно изразен. Отпадналостта е явен признак. Заболяването налага постелен режим. При грип работоспособността не само е засегната, за болния е непосилно да бъде полезен.

 

Риноинфекциите често отшумят твърде бързо за 2-3 дни, докато при грипа след 2-3-ия ден се наблюдава влошаване на състоянието, при положение, че не са взети адекватни мерки. При нелекуване или отстлабнала имунна система грипът може да доведе до усложнения като вторична бактериална инфекция, пневмония и да наложи прием в болница.

 

Въпреки че често се сблъскваме с грипа и сме свикнали да срещаме името му, заболяването не бива да се пренебрегва. Грипът може да се окаже фатален, особено за хората от рикови групи, факт, на който обръщаме внимание само при прогнози за пандемии.

 

Кои са рисковите групи?

  • Кърмачета и малки деца,
  • бремени жени,
  • възрастни над 60-65-годишна възраст,
  • хора с хронични заболявания, диабет и др.
  • при отслабнал имунитет,
  • затлъстяване и др.
NEWS_MORE_BOX

 

2. Симптомите – прилики и разлики

Хрема, отпадналост, главоболие, болки в мускулите, повишена температура е набор от  симптоми, които са валидни както при настинка, така и при грип. Трудно е да се направи разграничение комплексно. Вероятно става въпрос за настинка, когато изреждането на оплакванията се ограничава до: запушения нос, сухо дращещо гърло, кихане, бляскави очи, леко повишена температура.

 

При грип същите симптоми са по-осезаеми и повече обезсилват, температурата е над 38,8 оС. Изпитва се още: гадене, кашлица, треска, болки в тялото, изпотяване и липса на апетит.

 

Друго съществено различие е, че при настинка имаме постепенно развитие на симптомите, докато при грип, те, сякаш се появяват изведнъж.


3. Относно медицинската грижа

Както настинката, така и грипът не налага задължително среща с лекаря, когато симптомите са умерени и сме в състояние да ги контролираме. При положение обаче, че симптомите не отшумят до 10 дни медицинска консултация трябва да се предприеме.

 

При настинка обикновено се предписват обичайните средства, които се предлагат в аптеките и без рецепта. При влошаване на грипа обаче лекарят може да назначи антивирусни медикаменти.  


Антибиотиците не действат при вирусни заболявания.

 

За бързото възстановяване се препоръчва почивка, избягване на алкохола и тютюнопушенето, прием на много течности.