С настъпването на есента и рязкото захлаждане на времето повечето от нас се заразяват с  вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища или казано накратко- обикновената  настинка. Добре известно е, че ниските температури понижават реактивността на организма, повишават податливостта към инфекциозни заболявания


Честотата на настинките е най-висока през студените месеци на годината
, като заболеваемостта рязко се покачва от края на септември и остава висока до март или април, когато започва да намалява.


Повечето от вирусите, които причиняват настинката се развиват добре при ниска влажност на средата, каквато е през есенно-зимния период.


Въпреки, че няма категорични доказателства, че човек може да се разболее от настинка в резултат на преохлаждане или прегряване, сухият и студен въздух през зимните месеци изсушава носната лигавица и я прави податлива на вирусни инфекции. Резултатите от редица изследвания показват, че стресът и наличието на  алергии, също могат да повишат риска от настинки.


Въпреки, че настинката най-често е банално и леко протичащо заболяване, тя е силно заразна, а симптомите продължават от 1 до 2 седмици.


Настинката може да се причини от над 200 различни вида вируси, повечето от които (като риновирусите) рядко водят до сериозни заболявания. Други видове причиняващи настинка вируси обаче протичат със съвсем леки симптоми при възрастните, но могат да доведат до тежки  инфекции на долните дихателни пътища при малки деца.


Между 30 и 35 % от настинките се причиняват от някой от 110-те различни вида риновируси.


Приблизително 10 до 15 на сто от настинките при възрастни са причинени от вируси, отговорни и за други, по-тежки заболявания: аденовируси, коксакивируси, еховируси, ортомиксовируси (включително грип А и Б вируси, които причиняват грип), парамиксовируси (включително няколко парагрипни вируса), респираторно-синцитиалния вирус и ентеровирусите.
 


Въпреки, че типичните прояви на настинката са  хрема, запушен нос, кихане и болки в гърлото, симптомите могат да са много разнообразни и зависят от вида на вируса, причинил заболяването.


Заразяването с вирус, причиняващ настинка може да стане при докосване на замърсени с вирусни частици повърхности или чрез вдишване на вирусни частици.
 


2-3 дни след като вирусът попадни в организма, обикновено се проявяват и първите симптоми на настинката. Въпреки, че признаците на заболяването са много и разнообразни, поради броя на вирусите, които са потенциални причинители, характерни симптоми за простудните заболявания са:


  • Хрема
  • Запушен нос
  • Кихане
  • Сълзене на очите


Други често срещани симптоми, които обаче с проявяват в зависимост от вида на вируса, с който е заразен пациент са :

  • Болки в гърлото
  • Кашлица
  • Главоболие
  • Мускулни болки
  • Лека до умерена умора


При възрастните пациенти температурата обикновено не се повишава или се повишава съвсем малко. При бебетата и малките деца, които прекарват настинката по-тежко и с повече усложнения, телесната температура може да се повиши над  38,9°C.

Повече за настинката и средствата за облекчаване на неприятните симптоми, очаквайте скоро.